Ga naar de inhoud
'Moet worden uitgesteld'

Surinaamse organisaties naar de rechter om excuses slavernijverleden

Beeld van de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen (1 juli 1863) bij het nationaal monument slavernijverleden in Amsterdam. Beeld © ANP

Het kabinet moet de excuses die het wil maken op 19 december voor het slavernijverleden uitstellen. Dat vinden vijf stichtingen van Surinaamse Nederlanders. Ze eisen in een kortgeding dat de datum waarop het kabinet de excuses wil maken, wordt verplaatst.

Dit meldt Trouw. De voorbereiding zou volgens de organisaties onzorgvuldig zijn en schadelijk voor de nazaten van tot slaaf gemaakten.

De advocaat van de organisaties, Joancy Breedveld, zegt tegen de krant dat mensen uit de Surinaamse gemeenschap boos zijn over de 'overhaaste manier' waarop er nu te werk wordt gegaan. Het gevoel zou leven dat het kabinet de excuses voor het slavernijverleden er door wil drukken.

Niet vertegenwoordigd

De Surinaamse gemeenschap is volgens de advocaat zeer divers en haar cliënten voelen zich niet vertegenwoordigd door de organisaties met wie het kabinet momenteel praat. "Mijn cliënten vinden dat je excuses maar één keer kan maken. En dat moet dus goed en zorgvuldig gebeuren. Nu dreigt opnieuw te gebeuren dat witte mensen aan zwarte mensen opleggen wat er moet gebeuren, zo wordt dat gevoeld."

Ook leveren de organisaties kritiek omdat nu niet duidelijk zou zijn waarvoor het kabinet nu precies excuses aanbiedt.

Rutte
Lees ook:
Rutte wil vasthouden aan 19 december voor excuses slavernijverleden

Breeveld vertegenwoordigt de organisaties Wi Kon Na Wan, stichting Mart Radio, stichting Eer en Herstel en Stichting Afro-Caraibische levensbeschouwing en Spiritualiteit en de stichting Keti Koti. 

Op het Catshuis is eerder vandaag overleg geweest over het slavernijverleden tussen premier Rutte en betrokken organisaties. Eerder hebben Haagse bronnen bevestigd dat acht kabinetsleden op 19 december excuses aan zullen bieden in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland voor het slavernijverleden.

Niet blij met werkwijze

Al enkele weken is er veel te doen rondom de voorgenomen excuses. Eind vorige maand maakte de voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, Armand Zunder, als eerste duidelijk niet blij te zijn met de werkwijze van het kabinet.

Zo viel het verkeerd dat Franc Weerwind, nazaat van een tot slaaf gemaakte, in Suriname excuses zou komen aanbieden. Zunder, en andere critici van het plan, zouden liever zien dat koning Willem-Alexander excuses aanbiedt namens Nederland als symbolisch hoofd van ons land.