Ga naar de inhoud
Nu in isolatie

Medewerker laboratorium Bilthoven besmet met poliovirus

Een medewerker van een laboratorium in Bilthoven is besmet geraakt met het poliovirus. Vorige week werden virussporen al aangetroffen in het riool, nu blijkt dat er een medewerker daadwerkelijk besmet is. De persoon om wie het gaat, is in goede gezondheid en zit in inmiddels in isolatie.

Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Polio komt nog maar erg weinig voor in Nederland, zegt het RIVM. Vorig jaar was er ook een besmette medewerker bij hetzelfde bedrijf.

Wie gevaccineerd is, loopt nauwelijks risico. Maar omdat het virus wel erg besmettelijk kan zijn, geldt toch een meldplicht en de plicht om in isolatie te gaan.

Uitroeiing
Lees ook:
Uitroeiing van polio binnen handbereik door medische doorbraak

Op 15 november werd voor het eerst een spoor van het poliovirus gevonden in het riool bij Utrecht Science Park. Daar zijn vier bedrijven die werken met poliovaccins, waaronder het RIVM, vaccinonderzoeker Intravacc en vaccinproducent Bilthoven Biologicals. Daarom wordt daar elke drie weken het riool gecheckt.

Na onderzoek bleek het spoor te herleiden naar een medewerker van Bilthoven Biologicals. De besmette medewerker is niet ziek en mag weer uit isolatie zodra drie ontlastingtests negatief zijn.