Ga naar de inhoud
Geen schermen in de zaal

Tickets voor vanavond massaal in de verkoop: shows gaan door

Het Muziekfeest van het jaar in 2019, voor dit jaar zijn er nog kaarten te koop. Beeld © ANP

Wat ga je vanavond doen: naar het concert of theater waar je kaartjes voor hebt, of de wedstrijd Nederland-Argentinië kijken? Veel concertbezoekers staan voor een dilemma, want de wedstrijd wordt in de meeste concertzalen niet afgespeeld. "Honderden kaarten gingen na de wedstrijd van zondag in de verkoop."

In Enschede zagen ze de bui al hangen. Het Wilminktheater heeft de kerstshow een dag verplaatst. "Vanavond is nu de laatste repetitieavond", zegt Daniël Janssen van het theater. "Uit het verleden weten we dat kaartverkoop terugloopt als er een belangrijke voetbalwedstrijd is, dus we hebben er tijdig op ingespeeld. De voorstelling start nu zaterdag."

Mocht Oranje winnen, dan is dinsdag de halve finale. "We programmeren meestal niet op dinsdag en als het Nederlands elftal zondag in de finale komt, dan kunnen de mensen gewoon naar de middagvoorstelling, de kerstmuziekshow is afgelopen voor de wedstrijd om 16.00 uur begint."

Geen livebeelden

In de Arnhemse GelreDome treedt vanaf 21.00 uur de Deense heavymetalband Volbeat op. Op de website staat dat de kwartfinale in en rondom het stadion niet live wordt uitgezonden.

Op Twitter is te lezen dat vele fans er vanavond gewoon bij zullen zijn. Op TicketSwap, de website waarop concert- en theatertickets een nieuwe eigenaar vinden, worden op dit moment 200 tickets voor het concert aangeboden. 

'Geen lege zaal'

De afgelopen weken hebben 1000 kaarten van Volbeat een nieuwe eigenaar gekregen. "Na de wedstrijd van het Nederlands elftal afgelopen zondag zagen we een hele duidelijke toename van de aangeboden tickets van Volbeat op vrijdagavond", vertelt Simon Aurik van TicketSwap.

Koning
Lees ook:
Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

Maar voor het concert van heavymetalband hebben nog altijd 3000 mensen aangegeven een kaartje te willen. "65 procent van de kaarten die na het weekend zijn aangeboden, zijn verkocht. Ik denk dat de GelreDome gewoon vol zal staan."

'Mensen willen voetbal kijken'

Ook tickets van de vrijdageditie van het Muziekfeest van het jaar in de Ziggo Dome werden massaal te koop aangeboden. Honderden mensen zetten volgens Aurik afgelopen week hun tickets op de site. De reden van verkoop staat erbij. "Ik zie termen als 'voetbalwedstrijd', 'het Nederlands elftal'. Voor hetzelfde Muziekfeest op zaterdagavond worden er stukken minder kaarten verkocht, dus ik durf wel te stellen dat de wedstrijd Nederland-Argentinië de reden is dat een hoop mensen niet willen gaan."

Toch zal de Ziggo Dome zeker niet leeg zijn vanavond. Honderden voetbalfans hebben hun tickets van de hand gedaan, 65 procent van de tickets heeft een nieuwe eigenaar gevonden die de voetbalwedstrijd graag laat schieten voor het meezingfeest. De show gaat volgens AvroTros ook gewoon door. Er worden tv-opnames gemaakt, het concert wordt op oudejaarsavond uitgezonden.

"Daarom kunnen we geen schermen ophangen en de wedstrijd niet tonen", laat een woordvoerder weten. "Maar ik verwacht dat de zaal uitzinnig zal juichen als er gescoord wordt en de artiesten zullen daar ook zeker op in gaan, maar we kunnen er vanavond geen oranjefeestje van maken vanwege die opnames."

'Schermen na de show'

Ook voor de kleinere theatervoorstellingen worden kaarten gewisseld, zoals de voorstelling van cabaretier Henry van Loon in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Ondanks
Lees ook:
Ondanks inflatie volle restaurants en uitverkochte concerten, hoe kan dat?

"De voorstelling gaat gewoon door, we hebben een uitverkochte zaal en verwachten een hoge opkomst", laat een woordvoer van het theater weten. "Wij hebben geen pauze, maar als de voorstelling is afgelopen zullen we op de schermen in de foyer de wedstrijd aanzetten zodat de bezoekers het einde van de wedstrijd kunnen zien."

Ook Waylon treedt op

Waar in andere media te lezen is dat kaartjes voor Waylon voor een prikkie te koop zijn, ziet schouwburg Het Park in Hoorn, waar Waylon morgen optreedt, dit niet. "Er zullen ongetwijfeld een paar mensen zijn die de wedstrijd belangrijker vinden dan het concert, maar we verwachten absoluut geen lege zaal. Verre van zelfs."

Waylon treedt dus gewoon op. Tijdens de voorstelling zijn er geen schermen, het theater is nog aan het bedenken of de wedstrijd tijdens de pauze in de foyer te zien zal zijn. "Er zullen vast mensen zijn die dan even op hun telefoon kijken. We zijn nog aan het overleggen wat we hiermee gaan doen."

In
Lees ook:
In stadion met 90.000 plekken zitten morgen maar 1400 Nederlanders