Ga naar de inhoud
Europese norm gehaald

Besparingsdrift? We gebruikten van juli tot oktober een zesde minder gas

Thuis met een dekentje op de bank, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Van juli tot en met oktober gebruikte Nederland 17 procent minder gas dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee voldoen we aan de Europese norm om 15 procent te besparen op het aardgasverbruik. Maar veel mensen zitten intussen wel in de kou.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt de besparing van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Daarbij moet wel een kanttekening geplaatst worden: het gaat om cijfers tussen juli en oktober, toen het weer relatief warm was.

Besparen op stookkosten

Inmiddels is het buiten flink kouder, maar zetten veel Nederlanders de gasbesparing door. Door die besparing op de stookkosten zitten mensen wel in de kou, zoals Brenda, die deze week aan RTL Nieuws haar verhaal vertelde:

Brenda verwarmt haar huis maar één uur per dag: 'Anders red ik het niet'

02:09
Brenda houdt zich warm met dekentjes, hete thee en een elektrische voetenwarmer. De verwarming blijft uit.

Dat ons landelijke gasgebruik zo rigoureus afnam, komt volgens het CBS ook vooral doordat grote industriebedrijven ruim een kwart minder gas nodig hadden.

Bedrijven sloten deuren

Voor sommige bedrijven bleek het door de hoge gasprijzen niet mogelijk om open te blijven. Zo ging aluminiumsmelterij Aldel failliet en sloten meerdere glastuinbouwbedrijven en bakkers de deuren.

Zo vertelde bakker Kor in augustus aan RTL Nieuws dat zijn energierekening van 30.000 naar 370.000 euro per jaar stijgt. Hij kan de deuren openhouden maar zag toen al wel dat veel collega's slapeloze nachten hebben door de hoge energieprijzen: 

Bij deze bakker stegen de energiekosten van 30.000 naar 370.000 euro

00:59
'Dit gaat fout', zegt bakker Kor.

De EU-landen spraken in juli af om 15 procent minder gas te verbruiken dan het gemiddelde van de afgelopen jaren om zo minder afhankelijk van Rusland te worden.

30 procent lager dan gemiddelde

In Nederland lag het gasverbruik tussen augustus en oktober ruim 30 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Verwarming
Lees ook:
Verwarming uit, trui aan: helft Nederlanders bespaart op stookkosten