Ga naar de inhoud
Mogelijk hagel en natte sneeuw

Zware spits verwacht, lokaal kans op gladheid

Drukte op de snelweg, ter illustratie. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Rijkswaterstaat verwacht vanochtend en ook aan het einde van de dag een zware spits. Weggebruikers moeten lokaal rekening houden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het gaan hagelen en is er kans op natte sneeuw.

In de ochtend trekken winterse buien over het land. "Op plekken waar een bui valt, kan het drukker zijn dan gebruikelijk", meldt Rijkswaterstaat.

Automobilisten worden aangeraden goed voorbereid op pad te gaan en actuele verkeersinformatie voor vertrek te checken. Op dit moment geldt in het land overigens nog code groen, weerinstituut KNMI heeft geen waarschuwingen afgegeven. 

Temperatuur loopt sterk uiteen

Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp kan het op de Veluwe tijdelijk wit worden. Waar het plaatselijk wat langer opklaart, is kans op mist. "De temperatuur loopt sterk uiteen van 6 graden aan zee tot rond het vriespunt in het binnenland", zegt Middendorp.

Extreem
Lees ook:
Extreem winterweer volgende week, of toch niet?

Rijkswaterstaat zegt 'te strooien waar nodig' en adviseert weggebruikers zoals altijd in deze omstandigheden 'indien nodig de rijstijl aan te passen'.

Tot wel 500 kilometer file

Bij een zware spits is de verwachting dat er tot wel 500 kilometer file op de rijkswegen komt te staan. Ook in de avond wordt een zware spits verwacht. Vooral in de zuidelijke helft van het land kan het gaan regenen. Het hoogtepunt van de avondspits wordt voorzien rond 17.30 uur.

Krijgen we volgende week extreem winterweer? Daarover lees je meer in dit artikel.