Ga naar de inhoud
Kwartfinale Nederland-Argentinië

Koning kijkt vrijdag niet naar Oranje vanwege feestje Amalia

De Koninklijke familie. Beeld © AP

Koning Willem-Alexander en zijn gezin kijken vrijdagavond niet naar de kwartfinale van het WK in Qatar waarin het Nederlands elftal tegen Argentinië speelt. Dat heeft hij laten weten in een kort gesprek met Shownieuws. De familie viert vrijdag de verjaardag van prinses Amalia, die vandaag negentien jaar is geworden.

"Ik zal u precies zeggen wanneer dat is", meldde Willem-Alexander voor de camera van Shownieuws. "We hebben het gepland op vrijdagavond, tijdens de wedstrijd. Dus we kijken niet."

De Prinses van Oranje viert haar verjaardag sowieso niet in de schijnwerpers. De verjaardag van de troonopvolgster is een privéaangelegenheid.

Bedreigingen

Eigenlijk zou Amalia dit jaar op kamers in Amsterdam gaan, maar in oktober maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekend dat hun dochter het huis niet uit kan vanwege bedreigingen. Ze woont dan ook nog steeds thuis.

Waarom
Lees ook:
Waarom Amalia? En wat kan de politiek? Acht vragen over de bedreigingen

Máxima zei dat de bedreigingen rond de prinses 'enorme consequenties' voor haar leven hebben. "Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben", aldus de koningin.

Bekijk ook: Máxima over bedreiging Amalia

01:11
Prinses Amalia kan vanwege bedreigingen niet in een studentenhuis in Amsterdam wonen. Ze kan eigenlijk ook 'niet echt naar buiten', zei haar moeder, koningin Máxima, eerder.