Ga naar de inhoud
Bij volledige stroomuitval

Burgemeester Kiev acht 'apocalyptische' winter mogelijk

Kiev heeft tot nu toe maar 20 procent stroomtekort. Maar dat kan snel veranderen. Beeld ter illustratie. Beeld © Anadolu Agency

De burgemeester van Kiev waarschuwt voor een mogelijke 'apocalyps' voor de Oekraïense hoofdstad deze winter als Russische luchtaanvallen op de infrastructuur doorgaan. Inwoners hoeven nu niet te evacueren, maar moeten wel bereid zijn de stad te verlaten, zegt burgemeester Vitali Klitsjko.

"Kiev zou stroom, water en warmtevoorzieningen kunnen verliezen. De apocalyps zou kunnen gebeuren, zoals in Hollywood-films, als het niet mogelijk is om in huizen te wonen gezien de lage temperatuur", zegt hij in een interview.

Stroomuitval

De hoofdstad heeft vijfhonderd verwarmde onderkomens ingericht, maar dat is bij lange na niet genoeg om alle 3,6 miljoen inwoners op te vangen bij volledige stroomuitval. De temperatuur kan de komende tijd dalen tot min 15 graden. Als er dan geen stroom is, moet het water uit gebouwen worden afgetapt om te voorkomen dat het waterleidingnet kapotgaat door bevriezing.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe golf Russische raketaanvallen op Oekraïne, luchtalarm afgegaan

Klitsjko dringt er bij de bewoners op aan noodvoorraden voedsel en water aan te leggen en kleding en documenten onder handbereik te hebben voor een snel vertrek als de verwarming uitvalt. Maar zover is het nog niet.

Internationale acties

De stad heeft volgens Klitsjko nu maar 20 procent stroomtekort. Bovendien zijn er internationale acties gaande om generatoren naar Oekraïne te brengen. Volgens de burgemeester zijn er 'tienduizenden' nodig.

Bekijk ook: bevroren strijd in loopgraven van Oekraïne

02:46
De strijd op de grond aan het front in Oekraïne staat zo goed als stil. Aan beide kanten zitten militairen ingegraven in de loopgraven. Het lijkt er niet op dat het één van beide partijen lukt een doorbraak te forceren.