Ga naar de inhoud
Strafrechtelijk onderzoek

Rabobank verdachte in witwasonderzoek Openbaar Ministerie

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Rabobank is door het Openbaar Ministerie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat heeft justitie gedaan naar aanleiding van een melding van De Nederlandsche Bank (DNB). Over het strafrechtelijk onderzoek worden op dit moment verder geen mededelingen gedaan.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING trof al in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro wegens 'ernstige nalatigheid'. ABN AMRO moest vorig jaar bij een schikking een boete van 480 miljoen euro betalen. Nu lijkt het erop dat er voor Rabobank ook een geldstraf dreigt.

Dwangsom

Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder heeft het concern daarom al eens een dwangsom van 500.000 euro moeten betalen. Rabobank kondigde vorig jaar vervolgens aan dat DNB een zogeheten handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen. Toen was alleen nog niet direct duidelijk dat er een strafrechtelijk onderzoek zou volgen.

De aanwijzingen van de toezichthouder waren voor Rabobank al reden om honderden miljoenen euro's extra uit te trekken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de bank was dat geld nodig voor bijvoorbeeld het wegwerken van achterstanden bij het klantenonderzoek en het in de gaten houden van transacties. Daarvoor zijn duizenden mensen aan de slag bij de bank.

Kartelboete
Lees ook:
Kartelboete dreigt voor Rabobank om geheime afspraken over obligaties