Ga naar de inhoud
Minderjarige verdachten

Jeugddetentie geëist voor 'onbewust Russische roulette' waarbij jongen (16) omkwam

Na het incident rukten de hulpdiensten massaal uit. Beeld © Mizzle Media / Michel van Bergen

Spelen met een vuurwapen kostte een 16-jarige jongen uit Amsterdam in januari het leven. Het Openbaar Ministerie eist nu jeugddetentie en taakstraffen tegen vier 17-jarige vrienden.

Op zondagavond 16 januari werd de 16-jarige Armando Petalo door een kogel in zijn borst geraakt. Dat gebeurde in zijn ouderlijk huis in Amsterdam-Zuidoost, waar hij dat weekend op vrijdag, zaterdag en zondag aan het chillen en blowen was met vrienden. 

Onbewust Russisch roulette

Een van die vrienden nam elke dag een vuurwapen en munitie mee, waar de jongens mee speelden en filmpjes van maakten. Volgens de officier van justitie gingen ze zo onvoorzichtig met het wapen om dat hun gedrag leek op 'een onbewust Russisch roulette'.

Nadat Armando tijdens dat spelen in zijn borst was geraakt, belden twee vrienden volgens AT5 het alarmnummer. Zij probeerden het slachtoffer te reanimeren en dat werd overgenomen door ambulancemedewerkers, maar Armando overleed ter plaatse. De twee jongens werden gelijk aangehouden, de andere twee waren na het schietincident de woning ontvlucht en meldden zich later bij de politie.

16-jarige
Lees ook:
16-jarige jongen overleden na schietpartij in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag tussen de 30 en 300 dagen jeugddetentie tegen de vier vrienden, aangevuld met taakstraffen tussen de 150 en 200 uur. Volgens de officier van justitie is er geen sprake van opzet, omdat de jongens niet wilden dat hun vriend geraakt werd. Wel is er volgens haar genoeg bewijs om twee van de verdachten te veroordelen voor dood door schuld. 

'Niet stoer'

Tijdens de zitting, die vanwege de leeftijd van de verdachten achter gesloten deuren plaatsvond, hield de officier van justitie een pleidooi tegen wapengebruik. "Er is geen enkele goede reden voor het bezit en gebruik van een wapen. Het is ook niet stoer om er filmpjes mee te maken en ermee te spelen. Dat weten deze vier verdachten inmiddels ook. Er gaan letterlijk levens kapot. In dit geval het leven van een vriend."