Ga naar de inhoud
Ook bezit strafverzwarend

Tweede Kamer wil zwaardere straffen voor gooien vuurwerk naar hulpverleners

Tijdens een oefening worden agenten en leden van de ME bekogeld met vuurwerk en houten blokken. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Wie bij demonstraties of rellen vuurwerk gebruikt als wapen tegen hulpverleners, moet een hogere straf krijgen. Dat vindt een Kamermeerderheid.

Nu kan het Openbaar Ministerie bij mishandeling, openlijke geweldpleging of bedreiging een zwaardere straf eisen als daarbij vuurwapens, steekwapens en slag- of stootwapens worden gebruikt. Maar vuurwerk wordt in dat rijtje niet expliciet genoemd.

Motie ingediend

VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen diende een motie in om dat te veranderen, omdat relschoppers steeds vaker zwaar, illegaal vuurwerk gooien naar agenten, brandweerlieden of andere hulpverleners. De VVD wil ook dat het bezit van illegaal vuurwerk tijdens een demonstratie of voetbalwedstrijd strafverzwarend werkt.

Illegaal
Lees ook:
Illegaal vuurwerk steeds groter, zwaarder en gevaarlijker

In de motie vraagt de VVD het kabinet om samen met het OM te kijken hoe dit kan worden geregeld. De partij wil daar voor maart volgend jaar uitsluitsel over.

De motie is al ondertekend door CDA, PVV, SP, JA21 en BBB, en heeft daarmee een meerderheid in de Tweede Kamer. Dinsdag wordt er officieel over gestemd. Minister Dilan Yeşilgöz zegt zich te kunnen vinden in de oproep.

Bekijk ook: Grootste vangst van illegaal vuurwerk ooit, met bestemming Nederland

01:22
Vorige maand heeft de politie 350.000 kilo illegaal vuurwerk onderschept. Het is de grootste vangst ooit, met een straatwaarde van miljoenen euro's. Het lag allemaal opgeslagen net over de grens in Duitsland en was bedoeld voor verkoop in Nederland.