Ga naar de inhoud
Wilde winterkaarten

Extreem winterweer volgende week, of toch niet?

Archieffoto Beeld © ANP

Wilde winterkaarten gaan rond op sociale media: het zou volgende week ijzig koud worden, met een dik pak sneeuw dat dagenlang blijft liggen. Maar klopt dat wel? Meteoroloog William Huizinga van Buienradar houdt het kritisch in de gaten en concludeert: "We moeten vooral kalm blijven."

Ook Huizinga zag de weerkaarten gisteren en vanochtend langskomen op sociale media: daarop zijn modellen te zien waarop het vanaf volgende week woensdag hevig gaat sneeuwen in Nederland. Maar daarmee zit de meteoroloog, in tegenstelling tot de winterfanaten, nog niet op het puntje van zijn stoel. Want: "Ik denk dat wij er goed aan doen om een beetje nuchter te blijven."

'Alles kan nog veranderen'

Dat komt vooral omdat de modellen een situatie schetsen die pas over een week plaatsvindt. En in de herfst of winter een weersverwachting brengen voor over een week is volgens Huizinga 'gewoon bijna niet te doen'. "Ik zie winterliefhebbers stuiteren, en natuurlijk zouden wij het ook leuk vinden als het gaat sneeuwen, maar dat is gewoon niet met zekerheid te zeggen. We hebben te maken met ontzettend veel factoren, die allemaal nog kunnen veranderen."

Maar waar zijn die winterse weerkaarten dan op gebaseerd? Nou: "Er zou vanaf de Atlantische Oceaan vanuit Frankrijk een regengebied Europa binnenkomen. Als dat onze kant op komt, en het is op dat moment erg koud in Nederland, gaat dat over in sneeuw. Maar het kan ook goed zijn dat dit neerslaggebied richting de Alpen trekt en dan hebben wij geen vlokje sneeuw. Daarnaast zijn er ook enkele berekeningen waarbij het volgende week een stuk zachter wordt en 10 graden. Kanttekening daarbij is wel dat deze berekeningen in de minderheid zijn, maar het geeft wel de onzekerheid weer."

Verwarming
Lees ook:
Verwarming uit, trui aan: helft Nederlanders bespaart op stookkosten

Al met al: Buienradar heeft nog geen sluitend beeld of het volgende week gaat sneeuwen of niet. Omdat dat gewoonweg nog niet met zekerheid te bepalen is. "Daarmee zeggen wij niet dat het niet kán gaan sneeuwen, maar we moeten er genuanceerd naar kijken. Wij willen dingen pas benoemen als dat met grote zekerheid kan. En dat is nu nog niet het geval."

Wel zeker: overdag geen vorst

Wat Huizinga wel zeker weet? "Het is redelijk zeker dat het tot het begin van volgende week overdag een paar graden boven nul blijft en in de nachten de temperatuur rond of onder het vriespunt zal zitten." 

Extra
Lees ook:
Extra eten, schoolspullen en steunpakketten: Nederlanders doneren energiecompensatie

En op kortere termijn is te zeggen dat we het komende etmaal een redelijke kans hebben op winterse buien. Komende nacht kan het buiten de buien om zelfs licht vriezen tijdens langdurige opklaringen. Morgenochtend kan het dus hier en daar glad zijn op de weg. Morgenmiddag wordt het vanuit het noorden droger met wat zon, in de loop van de dag zien we datzelfde beeld ook in het zuiden.

Daarna krijgen we een vrijwel droog weekend in een groot deel van het land, met zo'n 2 à 3 graden. In het binnenland heb je dan de meeste kans op grijs weer, in de kustgebieden is de kans op zon het grootst. En daarna? "Dat houden we dus scherp in de gaten, maar we moeten vooral kalm blijven."

Zo koud is het nu: