Ga naar de inhoud
Ook Nederlanders getroffen

Tafeltennisbond lekt honderden paspoorten en vaccinatiebewijzen van wereldtop

Britt Eerland tijdens de Olympische Zomerspelen in 2020. Beeld © ANP

De internationale tafeltennisbond International Table Tennis Federation (ITTF) heeft de paspoorten en vaccinatiebewijzen van honderden professionele tafeltennissers gelekt. Het gaat onder andere om wereldkampioen Fan Zhendong (China), olympisch kampioen Ma Long (China), en de Nederlandse spelers Britt Eerland en Shuohan Men.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De kopieën van paspoorten en vaccinatiebewijzen worden online opgeslagen en waren bijna drie jaar lang door iedereen in te zien en te downloaden. 

Vaccinatiebewijzen bevatten medische gegevens en zijn daarmee zeer fraudegevoelig, de kopieën van paspoorten kunnen worden misbruikt voor identiteitsfraude en zijn gewild bij criminelen. 

Wereldkampioenen

Van de huidige nummer één van de wereld, de Chinees Fan Zhendong, is alleen zijn paspoort gelekt. Dat geldt ook voor de huidig olympisch kampioen, de Chinees Ma Long.

Bij de nummer twee van de wereld, de Japanse Tomokazu Harimoto, gaat het om zijn paspoort en vaccinatiebewijs. 

Top 10 

De ITTF heeft van de top 10 van de wereld van hun eigen ranglijst een paspoort of vaccinatiebewijs gelekt. In het gros van de gevallen gaat het om beide documenten.

Dat geldt ook voor de vrouwelijke professionele tafeltennissers, onder wie de huidige wereldkampioen Sun Yingsha uit China. 

Mondiale
Lees ook:
Mondiale nummer 1 Zhendong pakt eerste wereldtitel tafeltennis

Nederlandse tafeltennissers 

 Ook de Nederlandse professionele tafeltennissers Britt Eerland en Shuohan Men zijn in het datalek te vinden. Hun medische gegevens zijn gelekt. Van twee Nederlandse bondscoaches zijn de paspoorten gelekt.

In totaal gaat het om de documenten van vele honderden spelers en stafleden. Het lek kon ontstaan omdat de ITTF zijn cloudopslag open heeft staan. Daardoor is de folder documents/medical_information voor iedereen te doorzoeken.

In de folder met medische gegevens staan meer dan duizend documenten. In de folder documents staan bijna zesduizend documenten met onder andere kopieën van paspoorten. 

De ITTF is eerder dit jaar al meerdere keren op het datalek gewezen, maar ondernam geen actie, zo blijkt uit e-mailverkeer dat RTL Nieuws heeft ingezien.

Bond doet onderzoek

RTL Nieuws heeft de ITTF voor publicatie van dit artikel de tijd gegeven om het lek te dichten. Na melding is het lek gedicht en zijn de bestanden niet meer openbaar toegankelijk.

De bond laat in een schriftelijke reactie weten alle getroffen spelers te informeren. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het datalek. Op vragen waarom de ITTF deze gegevens zo lang openbaar heeft bewaard, wil het geen antwoord geven. 

"De Nederlandse Tafeltennisbond maakt zich zorgen over het datalek", laat een woordvoerder weten. "Wij hebben de ITTF benadrukt dat de melding serieus genomen moet worden en de betrokken spelers en coaches geïnformeerd."

Zo maak je veilig een kopie van je paspoort

De Nederlandse overheid heeft een gratis app om veilig een kopie van je identiteitsbewijs te maken, genaamd KopieID (Android, iOS). Met de app streep je gevoelige gegevens zoals je burgerservicenummer weg, maar bijvoorbeeld ook je pasfoto op handtekening.

Ook zet je met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk staan onder andere het doel en de datum van de kopie. Als de kopie dan in verkeerde handen valt, is het voor criminelen een stuk lastiger om het document te misbruiken.