Ga naar de inhoud
'Je hoort dit af te keuren'

Minister over onrust na WK-duel Marokko: 'Waar zijn de ouders?'

Minister Yeşilgöz over rellende Marokko-fans: 'Echt onacceptabel'

01:50

Na de door Marokko gewonnen WK-wedstrijd tegen Spanje was het gisteren opnieuw onrustig in de grote steden. Jongeren gingen de straat op en staken zwaar vuurwerk af. Justitieminister Yeşilgöz roept ouders van relschoppers op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Je hoort te weten waar je kind is, en je hoort dit af te keuren", zegt ze in het RTL Ontbijtnieuws.

De politie moest voor de derde keer dit WK in verschillende steden ingrijpen nadat feestelijkheden waren overgegaan in relletjes waarbij met zwaar vuurwerk werd gegooid. In Rotterdam werden 35 mensen aangehouden, in Amsterdam en Den Haag tien.

"Ik vind het echt verschrikkelijk om te zien hoe je eigen stad vernield wordt", zegt de Yeşilgöz tegen RTL Nieuws. Opnieuw zijn ook hulpverleners belaagd. Daarover zegt ze: "Dan ben je ontiegelijk fout bezig."

'Je hoort te weten waar je kind is'

Er is ook iets wat de minister 'echt niet begrijpt', zegt ze. "Dit zijn jonge jongens, veelal minderjarig, waar zijn de ouders? Ik hoop ook dat die worden aangesproken. Je hoort te weten waar je kind is. Je hoort dit af te keuren. Dus ik neem aan dat ouders ook verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die is aangericht door hun minderjarige kinderen."

Volgens de politie was het gisteravond een kleine groep die zorgde voor onrust. "Na de overwinning van Marokko is door een grote hoeveelheid supporters feest gevierd. Het overgrote deel van de mensen heeft zich keurig gedragen", benadrukt de politie op Twitter.

Yeşilgöz: "Wat ik heel sterk vind, is dat in verschillende gemeentes buurtvaders de straat op zijn gegaan om te interveniëren. Dat vond ik heel erg mooi. Ik neem aan dat het zaterdag ook weer zal gebeuren."

Zaterdag speelt Marokko in de kwartfinale tegen Portugal.

Tranen

Sommige supporters waren uitzinnig van vreugde, anderen lieten hun tranen de vrije loop, zagen we bij de voetbaltalkshow Mocro Inside, die in Gorinchem werd opgenomen:

Uitzinnige Marokkaanse fans: 'Mijn stem is weg, ik ben kapot'

00:57
Uitzinnige Marokkaanse fans: 'Mijn stem is weg, ik ben kapot'