Ga naar de inhoud
Vingerafdrukken geregistreerd

'Vrijwel alle slachtoffers koeltruckdrama 2019 waren eerder in Nederland'

Rechercheurs bij de vrachtwagen waarin de 39 doden werden gevonden. Beeld © AFP

Bijna alle 39 mensen die in 2019 om het leven kwamen bij het koeltruck-drama in Groot-Brittannië waren al eerder in Nederland. Van twee slachtoffers was het bekend dat zij eerder in Nederland waren, maar nu blijken de vingerafdrukken van 38 slachtoffers te zijn geregistreerd door de Nederlandse autoriteiten.

Die onthulling doet het radioprogramma Argos op basis van het jaarrapport van het Belgisch Federaal Migratiecentrum Myria.

Van België naar Groot-Brittannië

Het koeltruck-drama vond plaats in het najaar van 2019, toen 39 Vietnamese migranten stikten in een koeltruck die vanuit België naar Groot-Brittannië was verscheept.

De Vietnamezen, onder wie ook tien minderjarigen, zouden duizenden euro's aan mensensmokkelaars hebben betaald om Groot-Brittannië binnen te kunnen komen. 

Duo
Lees ook:
Duo schuldig aan doodslag dodelijk koeltruck-drama Engeland

Na het drama werden verdachten in Frankrijk, België en Vietnam gearresteerd vanwege hun betrokkenheid bij de mensensmokkel. Twee mannen werden ruim een jaar na het drama schuldig bevonden aan doodslag

Crimineel netwerk

Volgens Argos waren 38 Vietnamezen voor hun reis naar Groot-Brittannië in Nederland. Volgens het Belgische jaarrapport waar het programma zich op baseert zat het criminele netwerk dat voor het transport verantwoordelijk was, ook achter ruim 150 andere smokkeltransporten tussen 2018 en 2020.

Het was al bekend dat een minderjarige die in de koeltruck stierf was weggelopen uit een beschermde opvang in Limburg. Hij was daar juist geplaatst om hem te beschermen tegen mensenhandelaren.

Smokkel is niet gestopt

De smokkel van Vietnamezen is na het drama niet gestopt, staat volgens Argos in het Belgische rapport. Vanwege de toegenomen risico's zouden smokkelaars hun prijzen wel hebben verhoogd.

Jongen
Lees ook:
Jongen liep weg uit opvang in Limburg en stierf in Britse koeltruck