Ga naar de inhoud
Heel anders dan vorig jaar

Prinses Amalia is vandaag jarig: 19de verjaardag buiten schijnwerpers

Prinses Amalia begin vorige maand in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Mischa Schoemaker

Prinses Amalia mag vandaag negentien kaarsjes uitblazen. Maar haar verjaardag ziet er heel anders uit dan vorig jaar, toen ze officieel oud genoeg werd om haar vader, koning Willem-Alexander, op te volgen. Voorlopig focust ze zich echter, zo goed en kwaad als dat gaat door bedreigingen, op haar studie en op haar twee grote passies: muziek maken en rijden op haar paard Mojito.

De 19de verjaardag van de troonopvolgster wordt vandaag niet in de schijnwerpers gevierd maar is een privéaangelegenheid.

Geboren in 2003

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, zoals Amalia voluit heet, werd op 7 december 2003 geboren in Den Haag. Ze is de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en daarmee troonopvolgster.

Amalia groeide op de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar op. Drie jaar geleden verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Begonnen aan studie

In september begon de prinses aan haar studie Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam.

Eigenlijk zou ze ook op kamers in Amsterdam gaan, maar dit najaar maakten koning Willem-Alexander en koningin Máxima bekend dat hun dochter het huis niet uit kan vanwege bedreigingen. Ze woont dan ook nog steeds thuis.

Oranjes
Lees ook:
Oranjes stralen tijdens eerste herfstfotosessie in Amsterdam

Máxima zei dat de bedreigingen rond de prinses 'enorme consequenties' voor haar leven hebben. "Ze is het huis niet uit. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont, dat zij ook niet echt naar buiten kan. De consequenties zijn heel moeilijk voor haar. Het is voor haar geen studentenleven zoals anderen dat hebben", zei de koningin.

Máxima over bedreiging Amalia: 'Het is heel moeilijk voor haar'

01:11
"Het is heel moeilijk voor haar", zeiden de koning en koningin tijdens een staatsbezoek aan Zweden over de situatie van Amalia.

In het afgelopen jaar heeft Amalia kennisgemaakt met de drie onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht. Ter gelegenheid van haar 18de verjaardag bezocht ze de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine. Ze vloog onder meer in een F-16, bestuurde een onderzeeboot en praatte met militairen.

Volgende maand staat haar eerste officiële reis met haar ouders op de planning naar de Caribische eilanden.

Voorlopig nog niet op de troon

Vorig jaar ging Amalia de dag na haar verjaardag naar de Raad van State, de onafhankelijke adviseur van de regering en het parlement over wetgeving en het bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van Nederland. Officiële taken binnen die functie vervult ze voorlopig echter nog niet.

Als het aan Amalia ligt, duurt het nog even voor ze de troon bestijgt. Mocht haar vader iets overkomen, dan zal ze haar moeder vragen om de rol van staatshoofd een aantal jaren op zich te nemen. Amalia wil ook wel officiële koninklijke taken verrichten tijdens haar studietijd, maar de focus ligt de komende jaren toch vooral op haar studie en haar passies.

Waarom
Lees ook:
Waarom Amalia? En wat kan de politiek? Acht vragen over de bedreigingen