Ga naar de inhoud
Tweemaal olympisch goud

Salinero, het beroemde paard van Anky van Grunsven, overleden

Anky van Grunsven en Salinero in 2013. Beeld © ANP / Merlin Daleman

Salinero, het paard waarmee de Nederlandse amazone Anky van Grunsven twee keer olympisch goud won op het onderdeel dressuur, is overleden. Dat meldt Van Grunsven op haar Instagrampagina.

"Mijn hart is gebroken. Salinero, mijn held, laat ons in tranen achter. De herinneringen zullen nooit vervagen", schrijft ze. Het duo won olympisch goud in Athene (2004) en Peking (2008). Salinero, een zogeheten hannoveraan, is 28 jaar oud geworden.

Opvolger Bonfire

Salinero was de opvolger van Bonfire, waarmee Van Grunsven in 2000 al goud had gewonnen op het olympische toernooi in Sydney.

In 2012 in Londen moesten Van Grunsven en Salinero, bij zijn afscheid van de wedstrijdsport, genoegen nemen met de zesde plaats. Wel wonnen ze verschillende wereld- en Europese titels.

Na het afscheid van de topsport stond het paard in de wei van het Anky Education Center in Erp.

"Jarenlang beheersten Van Grunsven en Salinero het (inter-)nationale dressuurtoneel en veroverden zij alle titels die er te winnen waren", meldt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. "Telkens weer wist Salinero het publiek te ontroeren en zorgde door zijn magistrale küren op muziek voor heel wat kippenvel."

Anky
Lees ook:
Anky van Grunsven 'trots' op Salinero