Ga naar de inhoud
Rotterdam, Amsterdam, Den Haag

Feest en onrust: tientallen arrestaties in grote steden na winst Marokkaans elftal

De politie in Den Haag treedt op tegen relschoppers en feestvierders. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

De ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op Spanje bij het WK voetbal zijn vrijwel overal tot een eind gekomen. Wel moest de politie in verschillende steden ingrijpen nadat feestelijkheden daar waren overgegaan in relletjes waarbij met zwaar vuurwerk werd gegooid. In Rotterdam werden 35 mensen aangehouden, in Amsterdam en Den Haag tien.

In Rotterdam hield de politie 35 relschoppers aan. Zeven van hen werden ingerekend bij het Centraal Station omdat zij zwaar vuurwerk naar omstanders en voorbijgangers gooiden. Ook waren er aanhoudingen omdat mensen zich weigerden te identificeren en voor belediging. Elders in de stad, op de Coolsingel, liep een politieagent gehoorschade op nadat er een vuurwerkbom tot ontploffing was gebracht.

De overige aanhoudingen zijn 'verspreid over de avond en stad' gedaan. "Na de overwinning van Marokko is door een grote hoeveelheid supporters feest gevierd. Het overgrote deel van de mensen heeft zich keurig gedragen", benadrukt de politie op Twitter.

Het was onder meer druk op het Hofplein, het Kruisplein en de West-Kruiskade in het centrum van de stad. Op het Kruisplein moest de ME optreden.

Vuurwerk naar hulpverleners

In Den Haag zijn 'vooralsnog' tien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en het bezit van zwaar vuurwerk. Daar, in de Schilderswijk, dreigde de ME vanavond ook met ingrijpen. Honderden feestvierders gingen er na de zege van Marokko de straat op. Aanvankelijk heerste er een feestelijke stemming, maar dat sloeg na enige tijd om. Op de Vaillantlaan werd de politie bekogeld met vuurwerk.

In Amsterdam werden tien mensen aangehouden, meldt de politie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Een van de aanhoudingen was om het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. Eerder op de avond werd het Mercatorplein in Amsterdam ontruimd. "Geweld tegen hulpverleners en bondgenoten is onacceptabel. Wij treden hier streng tegen op. We blijven scherp op relschoppers die de sfeer verpesten", aldus de politie.

Sommige winkels rond het Mercatorplein hadden de deuren eerder gesloten wegens de wedstrijd. Ook waren er rond 17.30 uur al zogenoemde buurtvaders op het plein in fluorescerende hesjes.

Tranen

Sommige supporters waren uitzinnig van vreugde, anderen lieten hun tranen de vrije loop, zagen we bij de voetbaltalkshow Mocro Inside, die in Gorinchem werd opgenomen:

Uitzinnige Marokkaanse fans: 'Mijn stem is weg, ik ben kapot'

00:57

Fans van het Marokkaanse voetbalteam gingen ook in het centrum van Breda de straat op. In Amersfoort werd de rotonde De Stier afgezet. Eerder vierden fans hier de overwinning van Marokko. Feestvierders hadden zich ditmaal iets verderop verzameld. RTV Utrecht meldt dat er ook feest was in de Utrechtse wijk Lombok. In de stad was veel vuurwerk te horen.

België en Frankrijk

Ook in Belgische en Franse steden zijn feestelijkheden opnieuw uit de hand gelopen. In Brussel botsten relschoppers met de politie en stichtten ze brandjes. De politie zette een waterkanon en traangas in.

Dat deed de politie ook in de Franse hoofdstad Parijs, waar relschoppers op onder meer de beroemde Champs-Élysées auto's in brand hadden gestoken.