Ga naar de inhoud
Voorstel VVD en SP

Kamer: voetbalclubs moeten namen vandalen delen met politie

Rellen tijdens een voetbalwedstrijd, ter illustratie. Beeld © ANP

Het weren van voetbalvandalen uit de stadions kan en moet beter. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Vandaag zal een motie van VVD en SP worden aangenomen die daarom vraagt.

De Kamerleden Ingrid Michon (VVD) en Michiel van Nispen (SP) ergeren zich groen en geel aan de ongeregeldheden die bijna wekelijks in en rond de voetbalstadion plaatsvinden. Volgens hen kan dat makkelijk worden voorkomen.

Gegevens delen

Zij willen dat de betaaldvoetbalclubs gegevens die ze hebben over vandalen delen met de politie. "Die kan de vandalen dan een stadionverbod opleggen waardoor ze tijdens de wedstrijd van hun favoriete club thuis moeten zitten en niet in het stadion", zegt VVD'er Michon.

Feest
Lees ook:
Feest en onrust: tientallen arrestaties in grote steden na winst Marokkaans elftal

Haar collega Van Nispen: "Bezoeken van voetbal moet een feestje zijn en daarvoor is beter controleren van stadionverboden en beter delen van gegevens noodzakelijk. Dat gebeurt nu onvoldoende en de minister moet regelen dat dat beter zal gaan."

Verantwoordelijk voor veiligheid

Voetbalclubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het stadion. De politie is verantwoordelijk voor de openbare orde buiten het stadion. Doordat gegevens onvoldoende worden gedeeld kan het voorkomen dat clubs weten wie rellen schopt in het stadion, maar die gegevens niet delen met de politie waardoor de vandaal zijn gang kan blijven gaan.

Onbestaanbaar, vindt de Tweede Kamer. Volgens Michon en Van Nispen gaat het in sommige gemeenten wel goed. Dat moet in alle gemeenten met een betaaldvoetbalclub gebeuren, vinden VVD en SP. Michon: "Want dan wordt voetbal weer een leuke zondagmiddag om samen met het gezin van te genieten."

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: groepen hooligans dreigen beter te worden met vechten dan politie