Ga naar de inhoud
'Heel fijn gevoel'

Groningse artsen (en ouders) blij: 'Blijft kinderhartchirurgie toch in UMCG?'

Foto ter illustratie. Beeld © Frank Muller / HH

"Als je gespecialiseerde zorg weghaalt uit het noorden, kunnen de consequenties heel groot zijn." Dat zegt Eduard Verhagen, hoofd afdeling kindergeneeskunde bij het UMCG. En dat was toch écht het plan van het kabinet. Een groot risico volgens een nieuwe analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit, die in het noorden met tevredenheid werd ontvangen.

Het kabinetsbesluit van december vorig jaar om kinderhartchirurgie uit UMC Groningen en Leiden UMC te halen en te concentreren in Rotterdam en Utrecht, zorgde toen voor veel weerstand. 

Moeilijker toegang

Het gevolg zou namelijk zijn dat patiënten uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel die nu in het UMCG behandeld worden, straks moeilijker toegang kunnen krijgen tot acute zorg.

NZa
Lees ook:
NZa zeer kritisch over kabinetsbesluit kinderhartchirurgie: 'Grote en onomkeerbare gevolgen'

In december vorig jaar werd een petitie gestart tegen de sluiting van de kinderhartchirurgie van het UMCG. De petitie werd ruim 250.000 keer ondertekend. Verhagen vertelt dat ouders sinds het kabinetsbesluit in december erg betrokken zijn gebleven. "Ze vragen heel vaak hoe het ervoor staat."

Positieve geluiden

Er werd dan ook positief op de NZa-analyse van vanochtend gereageerd. Verhagen: "Iedereen las de nieuwskop. Ouders reageerden met: dit klinkt positief. Mogen we erop rekenen dat de zorg in het noorden behouden blijft?"

Ouders
Lees ook:
Ouders naar Den Haag om sluiting kinderhartcentra: 'Ik moet strijden voor m'n kind'

Ook zorgmedewerkers zijn erg begaan situatie, zegt Verhagen. "Voor hen gaat het ook om het werk dat ze nu wel of niet kunnen doorzetten. Dankzij de analyse hebben ze het gevoel gehoord en erkend te worden."

Helemaal geruststellen kon hij ze niet. "Het is een belangrijk document en de analyse is kraakhelder. Maar iedereen realiseert zich dat er nog geen besluit is genomen."

Mogelijke gevolgen

Het mogelijke besluit gaat verder dan alleen hartchirurgie. Voor het UMCG heeft het bijvoorbeeld ook invloed op orgaantransplantaties.

Hoewel het UMCG sterk tegen het weghalen van de gespecialiseerde zorg uit Groningen is, staat het medisch centrum wel achter het plan om het aantal centra terug te brengen. De vier zorgcentra in Nederland zijn al bezig geweest met een plan voor drie centra. "De analyse van de zorgautoriteit heeft daar geen verandering in gebracht."

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: nieuwe vormen van kanker bij vrouwen met borstimplantaten

"Hartzorg vereist dat je uitstekend samenwerkt met andere ziekenhuizen en zorgcentra. Wij denken dat het heel goed zou zijn, als het noorden een hartcentrum toegewezen krijgt", vertelt Verhagen. Nico Blom, kindercardioloog bij Amsterdam UMC en Leiden UMC, staat ook achter het concentreren op de samenwerking. "Goed om teams samen te laten werken en bepaalde expertise te delen."

'Groningen ligt voor de hand'

Blom: "Als je met de teams afspreekt dat je elkaar helpt met kwetsbare plekken, maak je het mogelijk om mogelijke schaarste op bepaalde momenten op te vangen." Volgens Blom is het vooral belangrijk dat er een toekomstbestendige oplossing wordt gevonden.

Verhagen is al met al positief gesteld over de analyse van NZa: "De wens van de minister is minder centra, de wens van de Kamer is spreiding. Als ik die twee dingen bij elkaar optel, dan denk ik dat de keuze voor Groningen voor de hand ligt."

Bekijk ook: Deze nieuwe behandeling helpt vrouwen na borstkanker

02:00
Vet dat uit een ander deel van je lichaam wordt gehaald en in de borst wordt gespoten: lipofilling. Het is een nieuwe methode van borstreconstructie die nu ook in Nederlandse ziekenhuizen wordt uitgeprobeerd.