Ga naar de inhoud
Sportlidmaatschap opgezegd

'Onderzoek: gezonde levensstijl overboord door hoge inflatie'

Ongezond eten is vaak goedkoper dan gezond eten. Beeld © ANP

Nederlanders laten hun gezonde levensstijl varen vanwege de hoge inflatie. Een op de drie mensen geeft aan minder gezond eten te kopen nu goede producten zo duur zijn geworden. Een kwart van de Nederlanders heeft het sportlidmaatschap opgezegd om zo kosten te besparen.

Dat blijkt uit onderzoek van de verzekeraars Ditzo en a.s.r. waar het AD vandaag over schrijft. 

De wil is er

Meer dan de helft (56 procent) van de ondervraagden is bereid gewoonten aan te passen om een gezonder leven te leiden. Maar door de hoge inflatie en stijgende voedingsprijzen is dat momenteel moeilijk, stellen de twee verzekeraars.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie daalt licht, maar voeding wordt juist duurder

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart herkent het beeld van mensen die aan het worstelen zijn en daarom op kosten willen besparen, zegt hij tegen de krant. "Het is zorgwekkend dat ongezond leven op korte termijn goedkoper is dan gezond leven, terwijl op lange termijn het beslag op de samenleving groot is. Dus het is een maatschappelijk probleem."

Schaam je niet

Vliegenthart roept mensen op zich niet te schamen, omdat de problemen voor een groot deel van het land gelden. Ook een expert bij het Voedingscentrum zegt tegen de krant dat het lastig kan zijn om gezond te blijven eten als de inflatie hoog is.

Gemeente
Lees ook:
Gemeente mag straks nieuwe snackbar bij scholen verbieden