Ga naar de inhoud
Kaarten niet te krijgen

Helaas Louis, niet 'meer oranje op tribune' tegen Argentinië

Kleine plukjes oranjefans bij Nederland-VS Beeld © ANP

Bondscoach Louis van Gaal zei te hopen dat veel fans van het Nederlands elftal besluiten om alsnog naar Qatar te komen om het Nederlands elftal aan te moedigen. Maar die kans is niet heel groot. Kaarten zijn nauwelijks te vinden. Als je ze al vindt, moet je een flink gevulde portemonnee hebben.

"Het zou heel prettig zijn als het land achter ons gaat staan", zei Van Gaal eerder deze week. "Tegen de USA werden we ook weer overdonderd op de tribunes door die Amerikanen. Ik zag slechts wat plukjes Nederlanders op de tribune. We hebben nu vier duels gespeeld en steeds waren onze fans in de minderheid. Ach ja, zo is het nu eenmaal. Wel jammer."

Argentijnen zijn met veel meer

Over het aantal Nederlanders dat op de tribune zit bij de wedstrijd tegen Argentinië, valt weinig te zeggen. Maar meer dan bij de vorige wedstrijden zullen het er niet zijn. En het is wel zeker dat de Argentijnen met heel veel meer zullen zijn.

KNVB
Lees ook:
KNVB krijgt 'veel vragen' voor kaartjes Nederland - Argentinië

De kwartfinalewedstrijd wordt vrijdag om 20.00 uur gespeeld in het Lusail Stadion, het grootste stadion van dit WK, met bijna 90.000 plekken. Of er ook zoveel mensen zitten, is altijd maar weer de vraag in Qatar. Er blijven bij veel wedstrijden plekken leeg omdat mensen met kaarten niet komen opdagen. 

Wie nog een kaartje voor deze wedstrijd wil bemachtigen, moet goed zoeken. Via de officiële weg is het nagenoeg onmogelijk. In Doha is ook een fysiek verkooppunt. Hier klinkt uit de boxen om de 10 seconden de tekst: 'No tickets available, please check FIFA.com/tickets':

Via de website van de FIFA, waar je vaak langer een uur in de virtuele wachtrij staat, kom je ook van een koude kermis thuis. Soms lukt het iemand om op deze manier toch nog een kaartje te krijgen, maar dat zijn uitzonderingen.

1000 euro voor ticket

Bij het verkooppunt lopen veel mensen rond, met name Argentijnen, die op zoek zijn naar kaarten. Ze hebben er meer dan 1000 euro voor over. Van alle landen die meedoen aan het WK heeft Argentinië de meeste fans in Qatar. Het zijn er naar schatting 40.000 tot 50.000. Die willen allemaal in het stadion zitten vrijdag.

Eerder maakte onze ploeg in Qatar deze reportage over de vele Argentijnen:

Rib uit hun lijf, toch opvallend veel Argentijnen en Mexicanen in Qatar

02:00
Rib uit hun lijf, toch opvallend veel Argentijnen in Qatar

"Het is erg lastig. We proberen het op alle manieren", zegt de Argentijnse fan, José Maria, die bij het verkooppunt rondhangt. Hier zijn overigens geen Nederlanders te zien. Er zullen wel wat Nederlanders bij de wedstrijd zijn, maar 'meer oranje', waar bondscoach Van Gaal op hoopt, zal er op de tribune niet te zien zijn.

Pakket voor groepswedstrijden

De KNVB durft geen voorspelling te doen over het aantal Nederlanders dat deze kant op komt, aangezien de tickets voor de wedstrijd worden verkocht via de FIFA. Bij de vorige wedstrijden van Oranje zaten er zo'n 3000 Nederlanders op de tribune. De kans is vrij groot dat er vrijdag juist minder Oranjefans zijn omdat de meesten een pakket hadden voor de groepswedstrijden.

Vanuit Nederland zal de instroom van 'nieuwe' fans dan ook miniem zijn. Als je al een beetje betaalbaar vliegticket kan vinden (niets onder de 1500 euro), en een kaartje voor de wedstrijd, dan is het ook nog een uitdaging om een hotelkamer te vinden. De meeste hotels zitten ramvol, sommige hebben de prijzen na de groepsfase meer dan verdubbeld. Dat komt vooral doordat vanuit buurlanden meer mensen naar Qatar reizen om iets mee te krijgen van het WK. Onder de 1000 euro per nacht is het lastig om een 'normale' kamer te vinden.

Met
Lees ook:
Met duizenden arbeidsmigranten naar het WK kijken: 'Dankjewel FIFA'

In de 'fan villages' is nog wel ruimte, daar zijn de prijzen beduidend lager. "De echte supporter gaat in zo'n barak zitten of betaalt heel veel", zegt een woordvoerder van de supportersvereniging van Oranje. Hij denkt dat er wel mensen die kant op zullen gaan als Nederland wint van Argentinië. "Dan zal er een gekte ontstaan." 

Hij geeft aan het jammer te vinden dat er zo weinig oranje te zien is op de tribunes. Bovendien moet je goede oren hebben om de Nederlandse liedjes te horen. "Dat heeft te maken met het land, met de prijzen en de accommodaties."