Ga naar de inhoud
Voor inclusieve pakjesavond

Kick Out Zwarte Piet stuurt sintpakketten naar scholen in Staphorst

Een van de auto's die werd tegengehouden en bekogeld. Beeld © Harm Meter

Basisscholen in en om Staphorst krijgen ruim 250 sinterklaaspakketten voor een inclusieve pakjesavond. Initiatiefnemers Stichting Nederland Wordt Beter, Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en het platform Feest Voor Alle Kinderen willen hiermee de scholen aanmoedigen het sinterklaasfeest zonder zwarte piet te vieren.

Dit doen ze na de gebeurtenissen op 19 november, toen activisten van KOZP en waarnemers van Amnesty International werden belaagd toen ze op weg waren naar een demonstratie tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst.

Demonstratie verboden

Relschoppers bekogelden hen met eieren, trokken spullen uit wagens en auto's van de betogers werden heen en weer geschud en vernield. Ook waren er blokkades opgeworpen als reactie op het geplande protest tegen zwarte piet, dat werd verboden omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Verschillende auto's werden bij de afrit op de A28 tegengehouden door een groep relschoppers. Dat zie je in de beelden hieronder:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28
Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten werden opgewacht in Staphorst

In de sinterklaaspakketten zitten onder meer slingers, cadeaupapier en een zelfontworpen sinterklaasspel. Ook worden de scholen verwezen naar het platform Feest Voor Alle Kinderen waar ze meer informatie kunnen vinden over de viering van een inclusief sinterklaasfeest, zoals het lespakket 'De geschiedenis van sint en piet'.

Onderzoek politie

De politie doet een onderzoek naar het eigen handelen rond het geweld en de bedreigingen tegen demonstranten in Staphorst. In een verklaring liet de politie eerder weten het te betreuren dat de demonstratie van de actiegroep niet kon doorgaan.

 

Beelden
Lees ook:
Beelden gedeeld van relschoppers bij sinterklaasintocht Staphorst

De politie liet weten 'dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen'. "Dat betreuren we enorm. Daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld."

'Diverse strafbare feiten'

Volgens de politie is veel geweld gebruikt door de relschoppers. "Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal, en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging. Ook het verhinderen van een toegestane demonstratie is een strafbaar feit."