Daar was het dan, eindelijk. Iedereen heeft inmiddels de eerste 190 euro energiecompensatie ontvangen. Voor velen broodnodig in tijden van hoge inflatie en de dure decembermaand. Maar anderen gaven direct al aan het geld niet nodig te hebben en te gaan doneren. Maar wat doen goede doelen dan met dit geld?
Minister-president Mark Rutte maakte afgelopen vrijdag in gesprek met de NOS bekend zijn energiecompensatie te gaan doneren. De Egelopvang in Den Haag kan waarschijnlijk zijn 380 euro tegemoet zien. Ook andere goede doelen geven in een rondvraag van RTL Nieuws aan de afgelopen tijd veel extra geld te hebben ontvangen dat is te herleiden tot de energiecompensatie.
Voedselbanken Nederland laat weten vele tienduizenden euro's aan donaties te hebben ontvangen sinds de aankondiging van de energiecompensatie. "De donaties komen elke dag nog binnen", zegt voorzitter Leo Wijnbelt. "Ook de lokale vestigingen krijgen veel geld binnen. Landelijk hebben we hier geen campagne voor gevoerd, dus het is mooi dat dit gebeurt. Sommige vestigingen hebben dit lokaal wel gedaan."
Tips van energiebedrijven
Verschillende energiebedrijven kregen van klanten de vraag of de maatschappij niks met hun compensatie kon als ze het niet nodig hadden. Hierop gaven onder meer Vattenfall en Vandebron hun klanten tips mee waar zij het geld aan konden doneren.

Voedselbanken Nederland was één van de aanbevolen goede doelen. En volgens Wijnbelt komen de extra donaties goed van pas. "De inflatie hakt er hard in bij mensen. Sinds 1 januari hebben we 30 procent meer afnemers gekregen. We zijn van 90.000 klanten naar 120.000 gegaan. Zonder die extra donaties was het ons waarschijnlijk niet eens gelukt al deze mensen van eten te voorzien."
"De druk op onze vrijwilligers wordt ook steeds groter", zegt Wijnbelt. "Het piept en het kraakt. Des te mooier is het dat we zoveel steun en donaties ontvangen. Dat geeft toch een goed gevoel, ondanks dat het natuurlijk heel dubbel omdat de nood zo hoog is."
Extra eten
Met het extra geld kan Voedselbanken Nederland extra eten inkopen, nu de instroom van het voedsel niet zo hard stijgt als de aanloop van klanten. "December is altijd een maand waarin goede doelen extra donaties ontvangen, dit jaar nog meer dan normaal. We zijn blij dat we dit kunnen doen, maar maken ons tegelijkertijd ook zorgen over het nieuwe jaar. Er is nog veel onzekerheid."
De compensatie was bedoeld als extra ondersteuning tot het prijsplafond in januari ingaat. Hoe dat prijsplafond werkt, leggen we in deze video uit:
Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond
Kansfonds kreeg misschien wel de meeste donaties van allemaal. Directeur Henriette Hulsebosch laat weten dat er inmiddels 450.000 euro is gedoneerd. Kansfonds ondersteunt initiatieven door het hele land om armoede tegen te gaan. Mede door het gedoneerde geld kon de organisatie weer nieuwe samenwerkingen aangaan.
"Deze lokale organisaties verlenen noodhulp aan mensen die bijvoorbeeld heel hun salaris of uitkering aan de vaste lasten kwijt zijn", legt Hulsebosch uit. "Zij hebben dan geen geld meer voor iets simpels zoals boodschappen. Maar ook mensen die nu thermokleding voor hun kinderen willen kopen omdat ze het zich niet kunnen permitteren om de kachel vaak aan te zetten."
Geen geld voor medicijnen
Pijnlijk om te zien noemt Hulsebosch ook de voorbeelden van mensen die noodhulp nodig hebben voor het betalen van hun medicijnen of luiers voor hun baby. "Het is schrijnend om te zien dat voor sommige mensen die de energiecompensatie zelf nodig hebben dat bedrag eigenlijk ook niet genoeg is."

Ook het Armoedefonds, dat via speciale projecten probeert mensen die leven in armoede te ondersteunen, kreeg de afgelopen tijd veel extra donaties. Woordvoerder van het Armoedefonds, Wendy Heerkens-Brands, laat weten dat er zeker 200.000 euro aan donaties is binnengekomen die is terug te leiden tot de energiecompensatie.
Geschenk uit de hemel
''Al deze donaties zijn voor ons een geschenk uit de hemel", zegt Heerkens-Brands. "We zetten dit extra geld vooral in op de al lopende projecten. Zo helpen we scholieren om schoolspullen te kunnen kopen, delen we maandverband uit en hebben we pakketjes voor kwetsbare ouderen. Daar zit bijvoorbeeld een pas met tegoed in voor de supermarkt en de Hema, zodat ze een keer iets extra's of bijvoorbeeld ondergoed voor zichzelf kunnen kopen."
Toch heeft ook het Armoedefonds een dubbel gevoel bij de vele donaties. "650.000 gezinnen hebben financiële problemen. Het is schrijnend en heel erg dat dit nodig is. Op een gegeven moment stoppen de donaties die voortkomen uit de energiecompensatie. We zullen dan nog harder moeten gaan werven. Het aantal mensen dat in armoede leeft, stijgt namelijk nog steeds."