Ga naar de inhoud
Plaatselijk 5 centimeter

Limburg wordt wakker met sneeuw, nattigheid in de rest van Nederland

In Vijlen oefenen ze met skistokken in het verse laagje sneeuw. Beeld © ANP / Marcel van Hoorn

Het heerlijk avondje komt eraan, in Limburg met een pak sneeuw. De temperaturen waren de afgelopen week al gedaald, maar nu komen er winterse buien bij kijken.

"Het kwakkelt een beetje", vertelt meteoroloog van Buienradar Marjon de Hond. In Limburg werd men wakker met een laag sneeuw voor de deur. En volgens De Hond gaat dat nog wel even door. "Het zou me niks verbazen als plaatselijk 5 centimeter sneeuw komt te liggen."

Het is de vraag of de sneeuw ook blijft liggen. De temperaturen lopen namelijk wel op, al is het momenteel nog rond het vriespunt in Limburg. Uiteindelijk wordt het een graad of 3 en zal de sneeuw dus gaan smelten. Op de wegen wordt er flink gestrooid.

Pak
Lees ook:
Pak sneeuw in Limburg, vooral regen in de rest van het land

Vanavond zal het ook in Limburg overgaan op lichte regen, net als in de rest van het land. Vannacht zou het overwegend droog moeten worden, al zullen de kustprovincies rekening moeten houden met wat motregen. In het zuidoosten kan mist ontstaan.

Donderdag volgen misschien meer winterse buien. Denk daarbij aan korrelhagel en natte sneeuw.

Koukleumen opgelet

Vandaag zal het niet veel warmer worden dan 3 graden, maar morgen en woensdag is het iets aangenamer, dan lopen de temperaturen op tot zo'n 6 à 7 graden. Je kunt er beter niet aan wennen, later in de week koelt het weer af en gaat het in de nacht mogelijk vriezen.

Verwarming
Lees ook:
Verwarming uit, trui aan: helft Nederlanders bespaart op stookkosten

Het is dan ook koud voor de tijd van het jaar. Het klimaatgemiddelde ligt op 7 graden. "Daar zitten we wel onder. Het is een vrij koud weertype", zegt De Hond.

Bekijk ook: Een witte 5 december in Limburg

00:23
Voor automobilisten in Kerkrade is het krabben vanochtend. De eerste sneeuw van deze winter is daar vannacht gevallen.