Ga naar de inhoud
Nederland

Verwarming uit, trui aan: helft Nederlanders bespaart op stookkosten

Trek je een dikke trui aan, of ga je naar kantoor? Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Bijna de helft van de Nederlanders bespaart door de verwarming niet aan te zetten, ook nu de temperatuur buiten daalt. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos. Bovendien blijven mensen zich zorgen maken over de gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie, ondanks maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.

Vooral Nederlanders met een laag- of middeninkomen proberen op de energierekening te besparen, zien de onderzoekers. Het onderzoeksbureau sluit niet uit dat een deel van de bespaarders op een andere manier het huis verwarmt, bijvoorbeeld met elektrische verwarming of houtkachels.

Ook minder verbruik in de kou

Sinds september zou ongeveer 70 procent van de besparende Nederlanders de verwarming lager hebben gezet. Vanaf die tijd waren de temperaturen vrij zacht, maar ook nu het kouder wordt zetten Nederlanders tot nu toe stug door", meldt het onderzoeksbureau.

Minder
Lees ook:
Minder geld voor Poetin: prijsplafond voor Russische olie wordt 60 dollar

Het prijsplafond op energie gaat gelden vanaf het nieuwe jaar. Huishoudens betalen vanaf dat moment een lager tarief voor elektriciteit en gas tot een bepaalde verbruikshoeveelheid.

Prijsplafond

Maar die maatregel neemt de zorgen bij mensen niet meteen weg, aldus Ipsos. Zo geeft slechts een kwart van de Nederlanders aan door de invoering van het prijsplafond minder zorgen te hebben. Bij vier op de tien mensen blijven de zorgen over een hoge energierekening bestaan. In onderstaande video zie je hoe het prijsplafond werkt.

 

Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Het plafond geldt tot een bepaald verbruik.