Ga naar de inhoud
Onveilig

Glazen overkapping van Zoetermeerse brug over A12 met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer. Beeld © ANP

De glazen overkapping van de Nelson Mandelabrug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Dat heeft de gemeente besloten na advies van Rijkswaterstaat.

Uit onderzoek was eerder gebleken dat de overdekte Nelson Mandelabrug te zwaar is voor de ondersteuning. Daardoor waren scheuren gevonden in het beton. Die scheuren werden onderzocht en daaruit bleek vrijdag dat er mogelijk instortingsgevaar was en de brug acuut gesloten moest worden voor verder onderzoek.

Wegen blijven open

Experts hebben dit weekend de situatie verder onderzocht en stellen nu dat de brug wel veilig genoeg is om de wegen onder de brug open te houden en dat ook voetgangers en fietsers er in principe gebruik van kunnen maken. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft dus niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Zoetermeer
Lees ook:
Zoetermeer sluit brug over A12: mogelijk instortingsgevaar

Volgens Rijkswaterstaat zijn er echter wel vóór het einde van het jaar maatregelen nodig. Door langdurige kou kunnen de scheuren namelijk groter worden. Daarom moet de kap in ieder geval verwijderd worden, de voorbereidingen beginnen daar morgen voor.

Mogelijk verder ontmantelen

Het is nog de vraag of de Mandelabrug naast de kap nog verder ontmanteld gaat worden. Daar besluit de gemeente de komende dagen over.

Achterstallig
Lees ook:
Achterstallig onderhoud aan bruggen eist zijn tol: meer hinder en files de komende jaren

De Nelson Mandelabrug is belangrijk voor fietsers en voetgangers in Zoetermeer, niet alleen om op het station te komen, maar ook om de de snelweg over te steken. De brug is begin jaren negentig in gebruik genomen.

Hij werd onder meer gebouwd vanwege de tuinbouwtentoonstelling Floriade, die in 1992 in Zoetermeer werd gehouden. In 2026 staat sowieso al groot onderhoud van de brug gepland.