Ga naar de inhoud
Knallen

Toename overlastmeldingen door vuurwerk, verzevenvoudiging in Amsterdam

Schade door vuurwerk op nieuwjaarsdag (archieffoto). Beeld © ANP / Peter Hilz

Met kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht is daar ook ieder jaar een andere traditie: vuurwerkoverlast. Wie dacht dat het na twee coronajaren minder zou worden, komt bedrogen uit. Zo was in Amsterdam het aantal meldingen in oktober verzevenvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit meldt NH Nieuws. Ook in andere steden is de overlast meer dan aanwezig, zo vertelt woordvoerder Maarten Brink van de politievakbond ACP tegen RTL Nieuws. "We hebben geen landelijke cijfers, maar het regent meldingen in het hele land."

De overlast komt vooral van zwaarder vuurwerk, volgens Brink. "We pleiten als vakbond voor een landelijk vuurwerkverbod. Maar je hebt ook te maken met het gegeven dat vuurwerk binnen Europa vrij te verkrijgen is. Er komt ook altijd veel zwaar vuurwerk binnen via Polen en België."

Vuurwerkverbod

In veel steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, geldt dit jaar een algeheel vuurwerkverbod. Brink noemt dat een goede stap. "Maar het is mogelijk wel verwarrend dat dit niet landelijk is."

Ondanks
Lees ook:
Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een landelijk meldpunt geopend om in kaart te brengen waar de overlast vooral aanwezig is. Te zien is dat vooral in Almere en Culemborg veel meldingen binnenkomen. Ook in de regio's Enschede en Groningen loopt de teller aardig op.

Marjolijn Veenstra, fractievoorzitter van de PvdD in Almere, verbaast zich niet over het hoge aantal meldingen in haar stad. "Almere is een stad met veel vuurwerk. Tegelijkertijd hangt het denk ik ook samen met hoe we het als fractie naar buiten hebben gebracht. We hebben het meldpunt groots gelanceerd, dus ik denk dat het daardoor goed gevonden wordt."

'Jaarwisseling in oktober'

Volgens Veenstra is het meldpunt belangrijk om te laten zien dat vuurwerkoverlast echt een probleem is in Almere. "In onze stad begint de jaarwisseling altijd in oktober. Almere is echt heel heftig. Er zijn heel veel harde knallen, huisdieren hebben daar veel last van."

Donderdag staat het onderwerp weer op de agenda in de gemeenteraad. "We zijn al lange tijd bezig om Almere vuurwerkvrij te maken. Ik ben hoopvol ditmaal, maar het is afwachten natuurlijk."

Het vuurwerk wordt doorgaans in Duitsland en België gekocht. Vorige maand deed de politie de grootste vuurwerkvangst ooit: vlak over de grens in Duitsland lag 350.000 kilo illegaal vuurwerk opgeslagen:

Grootste illegale vuurwerkvangst ooit, bestemming Nederland

01:22
Het is de grootste vangst ooit met een straatwaarde die in de miljoenen euro's loopt.

Een speciaal vuurwerkteam van de politie in Rotterdam vond begin deze week nog ruim 400 kilo aan professioneel vuurwerk in woningen in Rotterdam-Zuid en Ridderkerk. Het vuurwerk was zonder enige bescherming opgeslagen. Twee mensen werden hierbij aangehouden.