Ga naar de inhoud
Protestmars Den Haag

Steun voor antizwartepietactivisten die in Staphorst werden belaagd

De demonstranten bij de Hofvijver in Den Haag. Beeld © ANP

In Den Haag hebben meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die twee weken geleden in Staphorst door relschoppers werden belaagd. De demonstranten spraken zich ook uit tegen racisme en extreemrechts geweld.

De antiracismeactivisten vinden het kwalijk dat justitieminister Dilan Yeşilgöz zich niet harder uitspreekt tegen het geweld dat vaak tegen hen wordt gebruikt tijdens demonstraties.

Structureel geweld

"Minister Yeşilgöz ontkent het structurele karakter van het geweld waarmee activisten worden geconfronteerd die protesteren tegen Zwarte Piet", zegt Noël van Veen van Platform Stop Racisme. "Zowel vanuit extreemrechts als door de politie. Het niet-optreden van de politie in Staphorst staat niet op zichzelf." De activisten willen dat de minister hun demonstratierecht beter beschermt.

Beelden
Lees ook:
Beelden gedeeld van relschoppers bij sinterklaasintocht Staphorst

Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en waarnemers van Amnesty International werden 19 november belaagd bij de afslag naar Staphorst op de A28. Zo werden ze met eieren bekogeld, werden spullen uit wagens getrokken en werden de auto's van de activisten heen en weer geschud en vernield.

De relschoppers hadden blokkades opgeworpen als reactie op het geplande protest tegen Zwarte Piet, zoals te zien is in deze video:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28