Ga naar de inhoud
Ouders uit elkaar

Vader dwingt via rechter af dat zoontje sinterklaas bij hem mag vieren

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een moeder is door de rechter gedwongen om haar zoon pakjesavond te laten vieren bij zijn vader. Zij weigerde dat toe te staan, omdat het voor het kind te vermoeiend zou zijn.

Dat blijkt uit een uitspraak die de rechter deze week deed. Als de moeder niet meewerkt, moet ze een dwangsom van 100 euro betalen.

De ouders van de jongen, geboren in 2017, gingen in 2019 uit elkaar. Ze spraken af dat de jongen bij zijn moeder woont, maar om het weekend naar zijn vader gaat. Ook de helft van de feestdagen brengt hij daar door.

"Het vieren van sinterklaas in het weekend daarna is evenmin een optie, omdat Sinterklaas dan weer terug is in Spanje."

Zijn vader heeft een nieuwe vriendin, die ook twee kinderen heeft. Het samengestelde gezin zou pakjesavond vieren op 5 december. Het is bovendien waarschijnlijk het laatste jaar dat de jongen gelooft in Sinterklaas, zegt de vader.

Maar de moeder gaf geen toestemming voor de viering op maandag. Volgens haar is het te vermoeiend, omdat de jongen die dag op school een sinterklaasviering heeft en daarna een zwemles. Zelf viert de moeder pakjesavond op 4 december met haar zoon.

Vermoeiende maand

De rechter gaat daar niet in mee. De vader moet sinterklaas maandag kunnen vieren met zijn zoon. "December is sowieso een vermoeiende maand voor kinderen, vanwege alle feestdagen. Gelukkig wordt het daarna weer januari", schrijft de rechter.

De vader mag zijn zoon ophalen na de zwemles en hem laten logeren tot de volgende ochtend. Omdat de jongen op 6 december vrij is van school, gaat het argument over vermoeidheid niet op.

Onderling oplossen

Het alternatief van de moeder, om sinterklaas in het weekend erna te vieren, is geen optie, omdat de kinderen van de nieuwe partner er dan niet zijn. "Het vieren van sinterklaas in het weekend van de vader daarna is evenmin een optie, omdat Sinterklaas dan weer terug is in Spanje."

De rechter had liever geen uitspraak gedaan in deze zaak, zo is te lezen. "Ouders zouden dit samen moeten regelen, te meer nu zij zijn belast met het gezamenlijk gezag over hun zoon." De rechter kan niet weigeren om een zaak te behandelen, dus is er toch uitspraak gedaan.

Bekijk ook: Oekraïense kinderen vieren Sinterklaas

01:25
Zestig kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne vierden voor het eerst Sinterklaas in Den Haag.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update