Ga naar de inhoud
Coronarellen

ME wil zich beter bewapenen tegen steeds gewelddadigere relschoppers

De ME in actie bij ongeregeldheden na de WK-wedstrijd van Marokko. Beeld © ANP

De mobiele eenheid van de politie wil meer wapens kunnen inzetten vanwege het toegenomen geweld van relschoppers. Het gaat om niet-dodelijke wapens. "Ik kan me hun wens goed voorstellen", zegt politiechef Frank Paauw. Maar de vraag is nog of het ook gaat gebeuren.

De politie heeft laten onderzoeken of de middelen die ME'ers nu hebben, nog wel voldoende zijn. Daaruit blijkt volgens Paauw dat de meeste ME-commandanten extra middelen willen om in dergelijke situaties te kunnen gebruiken. "Zij ervaren een gat tussen de huidige bewapening en uiteindelijk het vuurwapen. Ik kan me hun wens goed voorstellen"

Coronarellen

Pauw zegt dat die uitbreiding nu nog niet aan de orde is, maar dat er wel wordt gekeken naar eventuele aanvullingen. En dat is hard nodig, want volgens hem zijn demonstranten beter georganiseerd en voorbereid. Hij wijst onder meer op de coronarellen van november vorig jaar in Rotterdam. Agenten voelden zich door de dreigende situatie genoodzaakt om te schieten:

Beelden Rotterdam: scooters en politieauto in brand, veel knallen

01:01
De politie moest meerdere waarschuwingsschoten lossen.

"De politie wordt door een deel van de bevolking niet meer gezien als neutrale instantie, maar is zelf partij geworden bij rellen en demonstraties", legt Paauw uit. "Het is de vraag of de beschikbare middelen nog volstaan bij de uitoefening van onze taak."

Opleiding en training

De onderzoekers hebben de politie geadviseerd om het wapenarsenaal niet uit te breiden met bijvoorbeeld rubberen kogels of verfpatronen die doelwitten met een kleur markeren. Wel denken zij dat er verbetering mogelijk is op het gebied van de opleiding en training, de capaciteit en het beter inzetten van de bestaande middelen zoals traangas.

"Ook de huidige ME-uitrusting verdient aanpassing. Bijvoorbeeld door meer bescherming aan zij- en achterkant en betere gehoorbescherming in de helm", zegt Paauw. Hij laat weten dat komend jaar gestart wordt met een vernieuwd programma om de paraatheid van de politie te verbeteren.

Coronarellen
Lees ook:
Coronarellen Rotterdam gaan wereld over: 'Hooligans maken jacht op politie'

Als die verbeteringen zijn doorgevoerd, wil Paauw kijken naar de geweldsmiddelen. "Want we begrijpen de gevoelens van de ME'ers heel goed."

Agenten hebben momenteel pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en een dienstpistool bij zich. Een ME'er heeft ook nog een vaste lange wapenstok. Daarnaast beschikt de ME over hondengeleiders met surveillancehonden, ME'ers te paard, waterwerpers en traangasgranaten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.