Ga naar de inhoud
Vanmiddag 16.00 uur

Nederland klaar voor Oranje: grote schermen en goedkoop bier

Supporters kijken naar Nederland-Qatar. Beeld © ANP

Om 16.00 uur strijdt Oranje tegen de VS voor een plaats in de kwartfinale op het WK in Qatar. Een groot feest in de Johan Cruijff ArenA blijft vandaag uit, maar in de horeca in verschillende steden wordt wel een Oranjefeestje gevierd.

Dit WK wordt in ons land doorgaans slecht bekeken: naar de wedstrijd tegen Senegal keken 'slechts' 4,3 miljoen mensen. Het was een van de slechtst bekeken eerste wedstrijden van Oranje op een WK. De wedstrijd tegen Qatar trok zelfs nog minder kijkers.

Het Huis van Oranje in de Johan Cruijff ArenA gaat daarom ook niet open tijdens de wedstrijd van vanmiddag tegen de VS. Mogelijk is de ArenA wel weer toegankelijk voor publiek als het Nederlands elftal verder komt in het toernooi.

Geen
Lees ook:
Geen Huis van Oranje bij achtste finales WK, mogelijk wel daarna

Toch betekent het niet dat je sowieso bent aangewezen op je eigen televisie voor de wedstrijd vanmiddag. In verschillende steden is de wedstrijd te volgen op grote schermen in cafés.

Het Rotterdamse café Panenka plaatste naast een scherm ook een tribune. In het uitgaanscentrum van Apeldoorn, rond het Caterplein, is de wedstrijd in zeker vijf zaken te volgen via grote schermen. Bijna overal is het bier tijdens de wedstrijd goedkoper.

Gratis hapjes

Een andere kroeg in Apeldoorn doet er gratis hapjes bij. De gelegenheden gaan speciaal voor de wedstrijd eerder open. Ook in Maastricht zijn in talloze kroegen grote schermen, meldt de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

In de Jaarbeurs in Utrecht vindt het evenement Oranje Strijders plaats. Er treden artiesten op en er is een groot scherm. Ook in diverse cafés en voetbalkantines komen mensen samen om het Nederlands elftal aan te moedigen.

In Breda zijn wel op meerdere plaatsen in de stad buiten wat kleinere beeldschermen geplaatst. "Maar geen grote die duizenden mensen trekken", zegt Johan de Vos van KHN Breda.

Het Nederlands elftal hoopt zich vanmiddag voor de kwartfinales te plaatsen. Van Gaal heeft tegen de Amerikanen waarschijnlijk de beschikking over zijn hele selectie. Er zijn wat spelers die last hebben van verkoudheid, maar dat lijkt niet zo ernstig. Alle 26 spelers deden gisteren mee aan de laatste training.

Pulisic terug?

De Verenigde Staten hopen dat spelmaker Christian Pulisic op tijd hersteld is van een bekkenblessure, die hij opliep in het laatste groepsduel met Iran.

De winnaar van Nederland tegen de Verenigde Staten neemt het vrijdag in de kwartfinale op tegen de winnaar van Argentinië tegen Australië. Die twee landen ontmoeten elkaar vanavond in Qatar.

Bekijk: Fred of Fredzje, Tite of Tietzje? Een lesje WK-Braziliaans

02:14
Een lesje WK-Braziliaans voor beginners van een Braziliaanse megafan.