Ga naar de inhoud
In elf gemeentes

Wietexperiment opnieuw uitgesteld, mogelijk naar begin 2024

Beeld © ANP

Het wietexperiment wordt weer uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verwacht dat, 'zoals het er nu naar uitziet', pas in 2024 in elf gemeentes legaal geproduceerde wiet kan worden verkocht in coffeeshops.

Eerder werd aangekondigd dat de proef in het tweede kwartaal van 2023 zou starten, maar die termijn wordt dus niet gehaald. Kuipers wil wel proberen om daarvoor in een klein aantal gemeentes te beginnen met een 'aanloopfase'.

Kwaliteit waarborgen

Een van die gemeentes is Breda. Burgemeester Paul Depla meldt aan RTL Nieuws dat hij het spijtig vindt dat het experiment weer uitgesteld wordt. "De discussie rond het wietexperiment speelt al langere tijd. Het gevoel onder telers of dit experiment ooit nog gaat starten kan ik mij heel goed voorstellen", aldus Depla.

Toch is Depla niet negatief. "Het is positief dat we al met een aanloopfase kunnen starten in onder andere onze gemeente. Hierdoor kunnen we vast ontdekken hoe we praktische zaken als vervoer en beveiliging kunnen inrichten, maar ook de kwaliteit kunnen waarborgen", aldus de Bredase burgemeester.

Geen
Lees nu:
Geen wiet meer voor toeristen, als het aan Amsterdam ligt

Dat de grotere wietproef nog langer op zich laat wachten, heeft volgens minister Kuipers te maken met het feit dat het experiment 'buitengewoon ingewikkeld' is. De eerste hobbel is het papierwerk: locaties regelen, vergunningen verkrijgen en een bankvergunning regelen blijken erg complex.

De volgende stap is dat er voldoende diversiteit aan wiet geleverd moet worden aan coffeeshops, deze van consistent goede kwaliteit is en er genoeg aanvoer is. Anders zullen klanten kiezen voor andere coffeeshops, vreest Kuipers. Wat ook meetelt is dat de investeringskosten voor telers volgens de minister 'exponentieel' zijn toegenomen vanwege de inflatie en de verhoogde bouw- en energiekosten.

Experimenteren in het klein

Hoewel er dus nog veel stappen te zetten zijn om te starten met het wietexperiment, heeft burgemeester Depla van Breda er voldoende vertrouwen in dat er politieke wil is voor de proef. "De brief waarin Kuipers het uitstel aankondigt, biedt daarvoor voldoende handvatten. Onder andere het feit dat we in Breda vast in het klein kunnen gaan experimenteren, laat zien dat er alles aan gedaan wordt om binnen de bestaande mogelijkheden dit experiment snel tot uitvoering te brengen."

In
Lees ook:
In deze gemeenten wordt er straks getest met legale wiet

In het coalitieakkoord heeft het kabinet zich voorgenomen om in 2024 een standpunt in te nemen over de legalisatie van wiet. Door het uitstel van het experiment zal het onderzoeksrapport hierover in dat jaar nog niet klaar zijn. Daarom zullen Kuipers en minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) tegen die tijd bekijken welke conclusies ze tegen die tijd kunnen trekken op basis van de dan beschikbare informatie, schrijven ze in een Kamerbrief.

Aan de achterdeur ingekocht

In Den Haag wordt al ruim tien jaar gesproken over een wietexperiment. Aanvankelijk zou de proef in het najaar 2021 van start gaan, maar daarna is die meerdere keren uitgesteld. Wiet wordt nu illegaal aan de achterdeur ingekocht door coffeeshops, met criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen tot gevolg.