Ga naar de inhoud
Achtste finale WK

'Netherlands' door de ogen van de Amerikanen: 'Heineken en Amsterdam'

Coffeeshop in Amsterdam Beeld © ANP

Nog even en we nemen het in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. Een gevaarlijke tegenstander, zei Louis van Gaal in de aanloop naar het WK-duel. Maar wat denkt de gemiddelde Amerikaan over ons? Het lijkt erop dat die z'n kennis nog wat moet bijschaven.

De Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten lijkt te denken dat de Amerikanen nog wel een lesje kunnen gebruiken over hun tegenstander. "We hebben een draadje gemaakt dat je kunt retweeten in het geval dat je vrienden zich afvragen wie of wat 'Netherlands' eigenlijk is", wordt getweet vanuit het account van de ambassade.

Daarop volgt een reeks tweets met een snelcursusje Nederland. Waar we ons bevinden bijvoorbeeld ('There we are!') en dat we geen Holland heten maar wel twee provincies hebben waar die naam in voorkomt. En een fotocollage met stroopwafels, schaatsende mensen, fietsen en bloemenvelden mag ook niet ontbreken.

Heineken en Amsterdam

Een beetje kneuterig, noemt Amerika-deskundige Diederik Brink het. Want helemaal onbekend zijn we in de Verenigde Staten volgens hem echt niet. "De meeste mensen hebben best een beeld van Nederland. Misschien is dat niet altijd het beeld dat wij van onszelf hebben", zegt Brink. "Het ligt maar net aan wie je het vraagt: Amerikanen kennen ons van Heineken, drugs, Amsterdam, kleine postzegelsteden..."

Dat de ambassade dat beeld misschien wat wil nuanceren, snapt hij wel. "Het is goed om een aantal dingen in herinnering te brengen, maar je gaat Nederland voorstellen aan de hand van wat oppervlakkige dingen. Terwijl wat wij als land uit willen stralen veel moeilijker te vatten is."

'Stekelenburg geblesseerd'

De meeste Amerikanen kennen 'Netherlands' dus wel, al kan de kennis van sommige Amerikaanse media over ons elftal nog wel wat beter. Zo schreef Fox Sports in een analyse over ons elftal dat Maarten Stekelenburg de keeper van onze eerste keuze was, maar geblesseerd is. Dat terwijl Stekelenburg in 2021 bekendmaakte te stoppen als international. De fout in het artikel is inmiddels aangepast.

Of ze nou wel of niet weten waar ons land ligt en of ze ons nou wel of geen 'Holland' moeten noemen, over ons voetbalteam is Fox Sports in ieder geval behoorlijk positief, strooiend met termen als 'elitevijand' en 'zeer technische, ervaren ploeg'.

En ook sportkrant Sporting News noemt Nederland een 'enorme dreiging' en benoemt Gakpo, Depay en De Jong als spelers waar het Amerikaanse elftal voor moet uitkijken. Maar de krant laat ook ons land zelf niet onderbelicht en wijdt een heel artikel aan waarom Nederland zo vaak Holland genoemd wordt. Dankzij een geschiedenislesje over de 16de eeuw zullen sommige Amerikanen tijdens de aankomende wedstrijd misschien wel iets meer over ons weten dan dat we het land zijn van tulpen en coffeeshops.

In New York vroegen we mensen hoe ze tegen het Nederlands elftal aankijken: "Geweldig team, maar wij gaan winnen." Bekijk de video hier:

Zo kijken ze in de VS naar Oranje: 'Fantastisch team, maar niet in vorm'

01:33