Ga naar de inhoud
Ook in andere landen

Oekraïense ambassade ontvangt 'bloederig pakket' met dierenogen

Oekraïners wachten bij de ambassade in Den Haag op hun papieren (archiefbeeld). Beeld © ANP

De Oekraïense ambassade in Nederland heeft een 'bloederig pakket' ontvangen van een onbekend afzender. In het pakket zaten dierenogen. Ook ambassades van andere landen hebben iets dergelijks ontvangen. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de ambassades in Hongarije, Polen, Kroatië, Italië en Spanje hebben dergelijke bloedige pakketten ontvangen. Evenals de consulaten in Napels (Italië) en Krakau (Polen) en Brno (Tsjechië).

De pakjes waren gedrenkt in een vloeistof. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken spreekt van een 'goed geplande aanval van terreur en intimidatie' tegen Oekraïense ambassades en consulaten. Mogelijk houden de zendingen verband met de steun van de betreffende landen aan Oekraïne.

Meerdere
Lees ook:
Meerdere bombrieven uit Oekraïne bezorgd in Spanje

Extra veiligheidsmaatregelen

In Den Haag zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen. "De ambassade werkt nauw samen met de Nederlandse autoriteiten en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken", zei een woordvoerder.

De regering in Kiev deed al een oproep aan al haar ambassades om extra veiligheidsmaatregelen te treffen, nadat in Spanje de afgelopen dagen bombrieven waren verstuurd naar de ambassades van Oekraïne en de VS in Madrid.

Lichtgewond

Een medewerker van de Oekraïense ambassade raakte lichtgewond. Premier Pedro Sánchez kreeg eerder een brief met een ontvlambare stof. Ook bij het Spaanse ministerie van Defensie, een luchtmachtbasis en een wapenfabrikant in Zaragoza werd een bombrief bezorgd.

Spaanse media melden dat de zelfgemaakte explosieven slechts kleine hoeveelheden pyrotechnisch materiaal bevatten, die bij het openen een vlam veroorzaken.

Consulaat Brno geëvacueerd

Het Oekraïense consulaat in de Tsjechische stad Brno werd eerder op de dag geëvacueerd vanwege de verdachte post. De Tsjechische politie riep medewerkers van alle consulaten en ambassades en wapenbedrijven in NAVO- en EU-landen op uiterst voorzichtig te zijn bij het afhandelen van post. De regering in Praag is een van de felste steunpilaren van Kiev.