Ga naar de inhoud
Moeder pas overleden

Weer hevige emoties tijdens zaak vermoorde Gino (9): 'Gooi alles toch op tafel, jongen'

Knuffels, lichtjes en een foto tijdens de stille tocht in juni Beeld © ANP

De 9-jarige Gino van der Straeten is om het leven gekomen door verwurging. Dat werd vanochtend duidelijk in de rechtbank in Maastricht, tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Op het moment dat verdachte Donny M. de zaal weer werd uitgeleid door de parketpolitie, schreeuwde Gino's zus Kelly hem toe: "Gooi die verhalen toch op tafel jongen. Je hebt niks meer te verliezen!"

"Voor mijn broertje", riep ze ook nog in de richting van de verdachte (22).

Een uitgeprinte foto van de moeder van Gino en zijn zussen stond vanochtend tegen een microfoonstandaard op een van de tafels in de rechtszaal. De  vrouw overleed halverwege november onverwacht, ze stierf een natuurlijke dood.

Drie maanden geleden was Gino's moeder er nog wel bij, toen de eerste zitting in de zaak werd gehouden. Toen was ze zo emotioneel geworden, dat ze de zaal moest verlaten. 

Op het moment dat de rechter voorlas waarvan Donny M. precies wordt verdacht, schreeuwde ze die dag: "Kijk eens naar de foto van mijn zoontje." Ze wees daarbij naar het T-shirt dat ze droeg met daarop de foto van Gino. 

Moeder
Lees ook:
Moeder van vermoorde Gino (9) dood gevonden, geen misdrijf

Alleen maar moeilijker' 

Aan het begin van de zitting vandaag condoleerde de voorzitter van de rechtbank de zussen uitgebreid. "Misschien heeft u gedacht: moet er wel een zitting plaatsvinden zo kort na het overlijden van onze moeder? Een logische gedachte, maar de wet kent strenge termijnen."

Tot het strafproces echt inhoudelijk begint, zijn er steeds niet-inhoudelijke zittingen. Dat is verplicht, om het voorarrest te kunnen verlengen. 

'Heb nog even geduld'

Om beurten keek de rechter de twee jonge vrouwen aan, terwijl ze zei: "Wij begrijpen dat het voor u ontzettend moeilijk is om hier steeds aanwezig te zijn. Het intense verdriet om het overlijden van uw moeder, moet dat alleen moeilijker maken."

Dat hadden de zussen ook treffend verwoord - zo zei de rechter - in een brief die vlak voor het weekend bij de rechtbank werd bezorgd. Daarin stond dat Kelly en Naomi het 'heel moeilijk' vinden steeds aanwezig te zijn, zonder iets te zeggen. "Toch vraag ik u nog even geduld te hebben. Bij de inhoudelijke behandeling zult u alle ruimte krijgen." 

Verdachte
Lees ook:
Verdachte bekent misbruik en doden Gino, emoties lopen hoog op in rechtszaal

M. bekende tijdens de vorige zitting dat hij Gino op 1 juni heeft ontvoerd uit Kerkrade, hem seksueel heeft misbruikt, hem drugs heeft toegediend en hem daarna heeft gedood. "Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk, het had niet mogen gebeuren."

Een patholoog concludeerde dat Gino inderdaad door verwurging stierf, zo bleek vandaag. In het bloed van de jongen werd onder meer de drug MDMA gevonden, wat ook aan zijn overlijden kan hebben bijgedragen. "En dan zijn er nog aanwijzingen voor bijna-verdrinking", las de rechter voor. 

Verklaring niet volledig

Hoe dat laatste komt, werd ook vandaag weer niet duidelijk. Daarmee kreeg de indringende uitroep 'gooi alles toch op tafel, jongen' geen gehoor.

Het Openbaar Ministerie gaf eerder al aan te vrezen dat de verklaring van Donny M. niet volledig is, dat er nog meer met Gino is gebeurd vlak voor zijn gewelddadige dood. Maar Donny M. voegde niets nieuws toe aan zijn verklaringen. 

Familie
Lees ook:
Familie Gino 'boos en verdrietig' na confrontatie met verdachte Donny M.

Hij kwam sowieso maar weinig aan het woord. In een trainingsbroek en sportieve trui, zat hij op de eerste rij in de zaal, zo'n beetje recht tegenover de rechter. Zijn bruine haren kortgeknipt, niet meer het halflange kapsel van de vorige keer.

Nieuwe vragen

De afgelopen maanden werd hij onderzocht in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische observatiekliniek. Het rapport van de psychiaters wordt begin januari verwacht. "Heb je meegewerkt aan het onderzoek?", vroeg de rechter hem. “Ja,” antwoordde hij kort.

De officier van justitie zei tussen de regels door nog dat er 'geen aanwijzingen zijn gevonden die Gino in de woning van Donny M. plaatsen'. M. heeft eerder verklaard dat hij de jongen mee naar huis nam.

Zo werden er vandaag misschien wel meer vragen opgeroepen dan beantwoord.

Familie
Lees ook:
Familie Gino 'in shock en intens verdrietig' na vondst lichaam

Tijdens de zitting, die nog geen uur duurde, was het stil in de zaal. Op de tweede rij links luisterde zus Kelly aandachtig. Iets meer naar het midden deed Naomi hetzelfde, zittend naast haar vriend. 

Getroost

Helemaal op het einde, Donny M. was al onderweg naar de zij-uitgang, was daar dan toch die uitroep van woede, van frustratie. "Gooi al die verhalen toch op tafel, voor m'n broertje."

Zus Kelly kreeg een troostende aai over haar rug. Donny M. bleef stil en verliet de zaal. 

Zussen
Lees ook:
Zussen herinneren zich vermoorde Gino als 'fijn, behulpzaam mannetje'

Verdwenen van voetbalveldje

De 9-jarige Gino verdween op 1 juni uit een speeltuintje in Kerkrade, waar hij sinds kort bij zijn zus woonde.

De moeder van twee kinderen die het zagen gebeuren, vertelde aan De Limburger dat een man het veldje op liep, zich voorstelde als voetbaltrainer en een balletje trapte met een aantal kinderen, onder wie Gino. Vervolgens zou de man Gino hebben meegelokt naar zijn auto, waarna hij hem in de auto trok. 

Een intensieve zoektocht naar het verdwenen jongetje begon. Na drie dagen werd Donny M. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij wat toen nog werd gezien als een ontvoeringszaak.

Nog geen dag later werd in Geleen het lichaam van de vermiste jongen gevonden. 

Duizenden mensen liepen een week later mee in een tocht als eerbetoon aan Gino. 

Bekijk ook: Zus Gino speechte tijdens stille tocht: 'Ineens was hij weg'

02:35
Tijdens de herdenking die voor Gino werd georganiseerd, hield zijn zus Naomi een toespraak.