Ga naar de inhoud
Opnieuw rellen

Minister Yeşilgöz: relschoppers WK-duel Marokko van bed lichten

Een grote groep voetbalfans ging in Rotterdam de straat op na winst van Marokko op Canada. Beeld © ANP

Relschoppers die na de wedstrijd van Marokko vernielingen hebben aangericht, moeten niet denken dat ze er 'zomaar mee wegkomen', zegt justitieminister Yeşilgöz in het RTL Ontbijtnieuws. "Wat we vaker zien bij dit soort vreselijke toestanden is dat de politie en justitie ook achteraf, bijvoorbeeld aan de hand van beelden, mensen gewoon van hun bed kunnen lichten."

In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam was het gisteravond opnieuw onrustig na de wedstrijd, waarin Marokko zich als groepswinnaar plaatste voor de eerste knock-outronde. 

In Amsterdam werden negen mensen opgepakt, onder andere vanwege het gooien van vuurwerk naar de politie. In Den Haag werden zes mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond.

Zwaar vuurwerk

In Rotterdam werden vijf personen gearresteerd. Vier mensen werden aangehouden in verband met vuurwerk, één voor het verstoren van de openbare orde. Ook in Amersfoort werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk, daar werd niemand aangehouden.

Zo ging het er gisteren aan toe in de grote steden:

Feest, fakkels en vuurwerk: onrust in Amsterdam en Den Haag na winst Marokko

01:04
Feest, fakkels en vuurwerk: onrust in Amsterdam en Den Haag na winst Marokko

"Echt beschamend", noemt jusitieminister Yeşilgöz deze taferelen. "Ik vind het een schande voor de echte supporters die het op een leuke manier willen vieren. Ik vind het zonde voor de sport maar ik vind het vooral zonde voor de steden waar het zo mis is gegaan, waar de boel vernield is, de politie belaagd. Ik heb er geen woorden voor."

Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen. "Wat we ook vaker zien bij dit soort vreselijke toestanden is dat de politie en justitie ook achteraf, bijvoorbeeld aan de hand van beelden, mensen gewoon van hun bed kunnen lichten. Dus je moet niet denken dat je er zomaar mee wegkomt en dat het zomaar oké is om de boel te vernielen en de politie met zwaar vuurwerk te belagen. Dat zijn echt explosieven, hè? Dat je denkt dat dat oké is, dat zoiets hoort bij een voetbalwedstrijd. Dat is van de zotte."