Ga naar de inhoud
Toename van 14 procent

Veel meer mensen betrapt op rijden onder invloed

Beeld © ANP

Dit jaar zijn veel meer mensen betrapt op het rijden onder invloed. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Ook in het jaar voor corona werden niet zoveel mensen betrapt.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt.

De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

Limburg en Gelderland

Opvallend is vooral de toename in Limburg met 36 procent en Gelderland met 35 procent. Landelijk lag dit aantal in de eerste tien maanden van dit jaar 14 procent hoger dan in dezelfde periode in 2021.

In
Lees ook:
In 10 jaar 84 procent meer dronken fietsers op de spoedeisende hulp

Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen. Het instituut zegt ook dat het alcoholgebruik onder jongeren 'absoluut niet is afgenomen'. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. 

Niet meer controles

De politie is naar eigen zeggen niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. "We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren", aldus een politiewoordvoerder.

Thijs
Lees ook:
Thijs rookte een joint en stapte de auto in: 'Ik dacht dat het wel kon'

De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

Bron: RTL Nieuws / ANP