Ga naar de inhoud
Draagvlak neemt snel af

Slechts 1 op de 5 jongeren wil nog dat de helper Sinterklaas zwart is

Sinterklaas en Roetveegpieten komen aan in Gemert. Beeld © ANP

De traditionele zwarte piet zal 'langzaam uitsterven'. Tot die conclusie komt I&O Research na nieuw onderzoek naar de draagvlak van het uiterlijk van de helper van Sinterklaas. Vooral onder jongeren is nog weinig draagvlak voor een zwarte piet.

Dat meldt het AD. Het draagvlak voor Zwarte Piet is in zes jaar tijd gehalveerd, concludeert het onderzoeksbureau. Een derde van de volwassen Nederlanders wil Piet nog per se zwart houden.

Met name jongeren vinden een zwartgekleurde piet steeds meer uit de tijd. Het draagvlak neemt in deze leeftijdscategorie snel af. Hield 34 procent van de 18- tot 34-jarigen daar in 2021 nog aan vast, dit jaar is dat slechts 19 procent.

Oudere generaties

Bij oudere generaties daalt het draagvlak minder snel: een derde van de 35- tot 49-jarigen ziet Piet nog altijd zwartgekleurd, vorig jaar was dat 37 procent: een daling van 4 procentpunt.

Ongehoord
Lees ook:
Ongehoord Nederland wil via rechter Zwarte Pietenjournaal bij NPO afdwingen

Onder Nederlanders van 50 tot 64 jaar zakte het aantal voorstanders van Zwarte Piet naar 39 procent, een afname van 6 procent. Bij de 65-plussers is er nauwelijks een daling waarneembaar.

'Kwestie van tijd'

Volgens onderzoeker Milan Driessen van I&O Research zal Zwarte Piet langzaam 'uitsterven', zegt hij tegen het AD. "Helemaal nu zoveel jongeren een andere Piet willen, is het een kwestie van tijd dat het draagvlak naar nul gaat. Zwarte Piet is bovendien afgelopen jaren al uit het straatbeeld, het Sinterklaasjournaal en de media verdwenen."