Ga naar de inhoud
Agent gewond

Politie grijpt in vanwege onrust na winst Marokko, agent in Den Haag gewond

Feest, fakkels en vuurwerk: onrust in Amsterdam en Den Haag na winst Marokko

01:04

In Haagse Schilderswijk zijn zes mensen aangehouden nadat er onrust was uitgebroken toen de overwinning van Marokko bij het WK voetbal in Qatar werd gevierd. De mensen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en bezit van zwaar vuurwerk. Eén agent raakte gewond. Ook in Amsterdam en Rotterdam was het grimmig.

In Amersfoort werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk, bericht RTV Utrecht. De politie greep in door een groep van ongeveer driehonderd jongeren uiteen te drijven en enkele straten af te zetten. Er is niemand aangehouden.

De onrust concentreerde zich volgens de regionale omroep bij de rotonde De Stier. De politie zette agenten met honden en wapenstokken in. Sommige mensen reden hard rond met hun auto of scooter terwijl ze met Marokkaanse vlaggen wapperden. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

Ook vuurwerk in Amsterdam

In Amsterdam zijn bij het Mercatorplein 'enkele mensen aangehouden', laat de politie weten. Daar werd onder meer zwaar vuurwerk afgestoken. Mede daarom riep de politie iedereen op om te vertrekken. Toen de massa weigerde te vertrekken, is de ME met lange wapenstokken en honden over het plein gelopen om het schoon te vegen.

Rond 17.00 uur werd het drukker op het plein, zegt de politie. Toen om 18.30 uur de sfeer grimmiger werd, is het publiek gevraagd te vertrekken. Weer een uur later greep de ME in. Inmiddels is de situatie weer onder controle.

Aanhoudingen Den Haag

In Den Haag riep de ME mensen op om te vertrekken en liep daarna over de Vaillantlaan. "De ME heeft géén charges uitgevoerd", meldt de politie. Inmiddels lijkt de rust te zijn teruggekeerd. "Er zijn her en der nog wat groepjes mensen op straat, het beeld is rustig."

Vooral in de Schilderswijk in Den Haag waren mensen samengekomen om de overwinning van Marokko te vieren, maar ook daar is zwaar vuurwerk afgestoken.

Feesten en gezelligheid

In Rotterdam bleef het aanvankelijk bij 'feesten en gezelligheid', zo liet de politie aan RTL Nieuws weten. Kort na de overwinning vierden supporters feest, zowel in Nederland als in Qatar, zoals in deze video te zien is:

Marokkanen vieren feest na overwinning: 'Finale tegen Nederland'

01:05

Maar later moest toch de ME in actie komen om een groep Rotterdamse relschoppers in het centrum van de stad weg te drijven. De groep, die stenen en vuurwerk naar de politie gooide, had zich verplaatst van het Kruisplein, waar het feestvieren begon, naar de West-Kruiskade en 1e Middellandstraat en gaf daar overlast.

Later op de avond maakte de Rotterdamse politie bekend dat er vijf mensen waren aangehouden: vier voor vuurwerk en een voor het verstoren van de openbare orde. 

Routes geblokkeerd

"De overlastgevende groep is gevraagd te vertrekken. Toen zij dit niet deden, zijn ze gevorderd te vertrekken. De ME heeft geen charges uitgevoerd", zegt de politie op Twitter. De actie is inmiddels ten einde.

Bij het Kruisplein in het centrum van Rotterdam, vlak bij het Centraal Station, was door feestvierders eerder op de avond verkeersdrukte en -hinder ontstaan na de WK-wedstrijd. Zo waren er diverse afzettingen en de politie riep mensen op een andere route te kiezen.

Marokko
Lees ook:
Marokko wint opnieuw en plaatst zich voor volgende ronde WK

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie haalde opnieuw hard uit naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", zegt de bewindsvrouw. Na de rellen van afgelopen zondag in meerdere steden, die volgden op de overwinning van Marokko op België, sprak ze over 'abject, misdadig gedrag'.

Ook rellen in Antwerpen en Brussel

Na de winst van Marokko tegen Canada was het ook onrustig in de Belgische steden. In Brussel zijn zeker achttien mensen gearresteerd, in Antwerpen werden volgens de Belgische krant De Standaard 35 mensen opgepakt. Drie agenten raakten daar gewond.