Ga naar de inhoud
Driemaal levenslang

Geen hoger beroep tegen vonnissen MH17-proces, straffen definitief

Het wrak van MH17. Beeld © ANP / Andy Smulders

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet in hoger beroep in de strafzaak MH17. Het OM 'is zeer tevreden dat het vonnis nabestaanden duidelijkheid heeft gebracht over de werkelijke toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014', staat in een verklaring. Drie verdachten werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen, een vierde werd vrijgesproken. Ook zij tekenden geen beroep aan.

"Het OM constateert dat de rechtbank de officieren van justitie voor het overgrote deel heeft gevolgd, zowel op de punten van het bewijs van de ten laste gelegde feiten als de op te leggen straf", schrijft het OM. Daarom is er volgens justitie geen aanleiding hoger beroep aan te tekenen.

Driemaal levenslang

De rechtbank in Den Haag deed uitspraak op 17 november in de strafzaak over de ramp met vlucht MH17. De rechtbank acht bewezen dat het vliegtuig op 17 juli 2014 is neergehaald met een BUK-raket. Dit gebeurde vanuit Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten toen de dienst uitmaakten. Door de vliegramp kwamen 298 mensen om, onder wie 193 Nederlanders.

Drie verdachten – rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en commandant Leonid Chartsjenko – kregen levenslange gevangenisstraffen opgelegd. Een vierde verdachte, Oleg Poelatov, werd vrijgesproken. Hij wist wel dat de BUK-raket werd ingezet, maar de rechtbank achtte niet bewezen dat hij daar strafrechtelijk verantwoordelijk voor is.

Gerechtigheid
Lees ook:
Gerechtigheid voor MH17-ramp is mogelijk, maar 'kan 20 jaar duren'

Volgens het OM zou 'een hoger beroep voor de nabestaanden een grote belasting betekenen, omdat zij dan nog langer in onzekerheid blijven over de uitkomst van de strafzaak'. "De huidige vonnissen bieden de nabestaanden over een aantal belangrijke onderwerpen zekerheid."

Vonnissen definitief

De vonnissen zijn nu definitief geworden, omdat ook de veroordeelden geen hoger beroep hebben aangetekend. Zij hadden daarvoor na de uitspraak op 17 november veertien dagen de tijd, maar daar hebben ze geen gebruik van gemaakt. Ook de vrijspraak voor Poelatov is dus geaccepteerd door het OM.

De drie veroordeelden staan internationaal gesignaleerd, wat betekent dat ze gearresteerd kunnen worden als ze Rusland verlaten. Nederland zal niet om uitlevering van de mannen vragen, omdat Rusland per definitie geen burgers overdraagt. "Wel zullen blijvend inspanningen worden verricht om ervoor te zorgen dat de veroordeelden hun straf zullen ondergaan. Het OM is van mening dat geen enkele veroordeelde zijn straf mag ontlopen."

In deze video zie je de uitspraak van de rechtbank:

Rechter MH17-proces: 'Alleen de hoogst mogelijke gevangenisstraf passend'

02:34
De rechtbank veroordeelde drie verdachten tot levenslang en sprak één verdachte vrij. Bekijk hier de hele uitspraak.