Ga naar de inhoud
19 paspoorten

Cel en taakstraf geëist voor vervalsen paspoorten Taghi en andere criminelen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 50-jarige vrouw voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. Tegen een medeverdachte, die de schakel zou zijn geweest tussen de vrouw en de onderwereld, werd in de rechtbank van Amsterdam twee jaar cel geëist.

De vrouw, Mildred van D., was ambtenaar bij de gemeente Den Haag. Ze werkte op de afdeling waar de paspoorten werden uitgegeven. Zij heeft bekend dat zij 1000 euro per vervalst paspoort ontving. In totaal gaat het om 19 vervalsingen, zegt het OM.

Medeverdachte Faysal N. was haar contactpersoon. Hij zorgde onder meer voor de betaling voor de corrupte diensten van Van D. N. ontkent en beroept zich op zijn zwijgrecht.

Crimineel netwerk

De paspoorten werden uitgegeven in de periode 2012-2014. Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden valse paspoorten aangetroffen die zijn te herleiden naar de Haagse ambtenaar toen zij werden gearresteerd. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere, Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieproces Marengo.

Taghi
Lees ook:
Taghi in rechtszaal: 'Ik word als een monster neergezet'

N. is een broer van Mohamed Nyabi, die op nationale opsporingslijst staat en wordt gezocht in verband met internationale drugshandel en een gewelddadige ontvoering in Duitsland.

Verdiensten gevorderd

Nyabi zou tot het netwerk hebben behoord van Samir Bouyakhrichan, die in 2014 in Spanje werd geliquideerd. De vervalste paspoorten zouden onder meer voor leden van diens criminele netwerk bestemd zijn geweest. N. zit momenteel in voorarrest in verband met een andere zaak.

Tegen Van D. eiste de officier van justitie ook een geldboete van 19.000 euro. Dit bedrag is gelijk aan haar verdiensten voor de 19 paspoorten. Daarnaast wil de officier dat de vrouw vier jaar lang geen gemeenteambtenaar meer mag zijn. Van D. werkte sinds 2003 bij de gemeente Den Haag en werd in 2020 ontslagen.

Duo
Lees ook:
Duo verdacht van vervalsen paspoort voor Taghi

Kwetsbare positie

In de onderbouwing van de strafeisen hekelde de officier het gemak waarmee de paspoorten vervalst en uitgegeven konden worden. "Niet minder dan verbijsterend", aldus de aanklager. Hij vond dat Van D. eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf verdiende, omdat zij eraan heeft meegewerkt dat zware criminelen 'langdurig onder de radar konden blijven'. Maar de aanklager hield ook rekening met de kwetsbare persoonlijke positie waarin Van D. verkeert. Ook haar bekentenis woog mee in de eis.

Het proces tegen de twee beklaagden gaat verder op 8 december met de pleidooien van hun advocaten.