Ga naar de inhoud
Shovel dringt tractoren aan de kant

Twee aanhoudingen bij boerenprotest provinciehuis Zwolle

Boerenprotest bij provinciehuis in Zwolle op 16 november. Beeld © ANP / Vincent Jannink

De politie is rond het middaguur begonnen met het vrijmaken van de weg voor het provinciehuis in Zwolle. Daar zijn boeren bijeengekomen om te demonstreren tegen de dwangsommen van de overheid.

De politie zegt de intentie te hebben om de demonstratie te faciliteren. Er zijn tot nu toe twee aanhoudingen verricht vanwege 'ambtsbelemmering en niet opvolgen vordering nabij het provinciehuis'.

Op livebeelden is te zien dat een shovel tractoren aan de kant duwt. Op sociale media worden beelden van de shovel gedeeld.

Volgens een van de actievoerders, Rutger van Lier, zijn er nog honderden tractoren onderweg naar Zwolle. "Den Haag moet een oplossing zoeken, of we gaan zelf een oplossing zoeken", zegt hij.

Dwangsommen

De boeren dreigden al eerder met acties als de provincie niet stopt met het opleggen van omstreden dwangsommen. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden, maar nu wel.

De rechter heeft eind november bepaald dat de provincie Overijssel boeren dwangsommen moet opleggen, zwaar tegen de zin van de provincie zelf. "Het is alsof je een huis koopt waar later geen woonbestemming op blijkt te zitten", zegt actievoerder Van Lier.

Reacties
Lees ook:
Reacties op stikstofplannen: 'Perspectief boeren verder onder druk'

Overijssel wilde eerder niet handhaven, omdat het buiten de schuld van de bedrijven om is dat ze niet over de juiste natuurvergunning beschikken. Veel boerenbedrijven zouden de dwangsommen ook niet kunnen betalen.

Thuiswerken

De provincie Overijssel heeft inwoners opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken in verband met de mogelijke overlast van het protest.

Bekijk ook: Hoe machtige bedrijven milieuvriendelijke boeren tegenwerken

06:03
Duurzame landbouw is veel grote spelers in de agro-industrie namelijk een doorn in het oog. In deze video legt verslaggever Laura Douma uit waarom dat zo is en op welke manier grote bedrijven verduurzaming proberen tegen te werken.