Ga naar de inhoud
'Serieus probleem'

Onderzoek naar medicijn tegen verlatingsangst bij honden

Een hond. Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een dierenziekenhuis in Nieuwegein doet onderzoek naar een nieuw medicijn dat verlatingsangst bij honden moet tegengaan.

Het Evidensia Dierenziekenhuis is een van de onderzoekscentra waar wordt onderzocht of een nieuw middel op de lange termijn effect hiertegen kan hebben.

Tijdens het onderzoek worden honden die last hebben van verlatingsangst gedurende ongeveer negen weken een aantal keer per week alleen gelaten. Een deel van de honden krijgt daarbij het nieuwe medicijn toegediend, een controlegroep krijgt een placebo. 

Serieus probleem 

Volgens dierenarts en specialist gedragsgeneeskunde Valerie Jonckheer, die namens Evidensia bij het onderzoek betrokken is, is verlatingsangst een serieus psychisch probleem, waarvan veel honden last hebben.

Dit
Lees ook:
Dit is dus waarom je hond zo bang is voor de stofzuiger

"Het komt veel vaker voor dan men eigenlijk weet", zegt Jonckheer. Veel baasjes weten niet dat hun hond last heeft van verlatingsangst omdat de symptomen pas optreden als de hond alleen is. "De enige manier waarop je het zeker kunt weten, is door je hond te filmen als je niet thuis bent, en te letten op het gedrag", zegt zij. 

Symptomen

Honden die last hebben van verlatingsangst, kunnen bang worden als ze alleen thuis worden achtergelaten en vertonen ongewenst gedrag zoals het kapotmaken van spullen en plassen en poepen in huis.

Volgens Jonckheer bestaan er verschillende gradaties in de angst die honden hebben om alleen gelaten te worden. "En als een hond het heeft, is de kans groter dat de hond ook andere angststoornissen heeft zoals bijvoorbeeld geluidsfobieën", zegt zij.

Zo
Lees ook:
Zo voorkom je een bijen- of wespensteek bij je huisdier

Het medicijn dat nu wordt ontwikkeld, onderdrukt de angstgevoelens bij de hond. Een dergelijk middel bestaat al, maar de ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar snel op. 

"Er wordt steeds meer onderzoek gedaan, en dat is superfijn," aldus Jonckheer. "Dieren kunnen net als mensen psychiatrische aandoeningen ontwikkelen. We zien bij dieren bijvoorbeeld ook paniekstoornissen, dwangmatige stoornissen en PTSS."

Verzekering

Omdat er steeds meer bekend wordt over psychische problemen bij dieren, en deze ook steeds beter behandeld kunnen worden, is het volgens Jonckheer belangrijk om bij het kiezen van een verzekering voor je huisdier te letten op de dekking. 

"Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben psychische zorg in hun polis opgenomen, maar niet allemaal", zegt zij. 

Daarnaast merkt Jonckheer op dat psychiatrische klachten bij dieren vaak onterecht behandeld worden door niet-dierenartsen of als gevolg van slechte training worden gezien. "Gedragsstoornissen zijn ziektes en hebben dus een medische oorzaak. Alleen dierenartsen mogen ziektes diagnosticeren en behandelen."

Bekijk ook: hond duikt in zee en speelt met dolfijn

00:54