Ga naar de inhoud
Alleen nog tabaksmaak

E-sigaretten met smaakje per 1 oktober 2023 definitief verboden

E-sigaretten mogen vanaf 1 oktober 2023 alleen nog naar tabak smaken. Het verbod op alle andere smaakjes, die nu populair zijn, gaat dan definitief in.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het verbod is al twee jaar geleden aangekondigd, maar liep intussen vertraging op. In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken.

Niet meer aantrekkelijk voor jongeren

Het idee is vooral dat rokers ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren niet worden gestimuleerd om te gaan roken door 'allerlei verleidelijke, exotische smaakjes'.

Verbod
Lees ook:
Verbod op smaakjes e-sigaret uitgesteld, longartsen maken zich zorgen

Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het RIVM voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico's, worden niet toegestaan. Het RIVM heeft overigens ook gewaarschuwd dat van de andere smaakjes niet helemaal duidelijk is hoe slecht ze zijn.

Voorraden opmaken

De nieuwe regels gaan op 1 januari in, maar de verkoop zelf wordt pas vanaf 1 oktober echt verboden. In de tussentijd mogen de voorraden worden opgemaakt. Volgens de nieuwe regels mag ook niet op de verpakking vermeld staan dat de e-sigaret naar iets anders smaakt dan tabak.

De Esigbond, brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, denkt dat de e-sigaret in Nederland door de nieuwe wetgeving 'ophoudt te bestaan'. Voorzitter van de bond Emil 't Hart zegt dat de zestien smaakstoffen waartoe makers van e-sigaretten zich moeten beperken geen goede tabakssmaak opleveren.

Bekijk ook: E-sigaret: goed alternatief of wolf in schaapskleren?

03:34
De e-sigaret is al jaren in opkomst. Vorig jaar legden we je uit of het een goed alternatief is voor roken of juist een wolf in schaapskleren.