Ga naar de inhoud
Vooral jongvolwassenen en studenten

Grote toename psychische stoornissen bij volwassenen

Beeld ter illustratie. Beeld © Robin Utrecht

Het Trimbos-instituut signaleert een sterke toename in psychische stoornissen bij volwassenen. Zeker 3,3 miljoen mensen hebben het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Vooral jongvolwassenen en studenten kampen met problemen.

Dat blijkt uit het langlopend landelijk onderzoek genaamd NEMESIS van Trimbos. Het aantal volwassenen met een angststoornis, depressieve stoornis, of een stoornis in het gebruik van alcohol en drugs is in de afgelopen twaalf jaar sterk gestegen.

Prestatiedruk

Volgens programmahoofd epidemiologie Annemarie Luik zouden jongvolwassenen en studenten mogelijk meer te maken hebben met psychische problemen door de 'toenemende maatschappelijke zorgen of prestatiedruk'. "Ook bij mensen die in een stad wonen zien we een sterkere stijging in psychische aandoeningen, al is onduidelijk wat oorzaak of gevolg is."

'Coronacrisis
Lees ook:
'Coronacrisis veroorzaakt nog steeds psychische klachten bij jongeren'

De coronapandemie lijkt geen invloed te hebben gehad op de toename, zegt het instituut. De stijging begon al voor de coronacrisis uitbrak.

"In een eerdere studie van het VUmc naar de effecten van Covid-19 op de psychische gezondheid van mensen konden we zien dat de pandemie een tijdelijke toename van gevoelens van somberheid of angst veroorzaakte, maar geen invloed heeft op de klinische diagnoses van psychische aandoeningen", zegt Margreet ten Have, projectleider NEMESIS.

De cijfers op een rij

In het afgelopen jaar had:

  • 15 procent van de Nederlanders een angststoornis;
  • 10 procent een depressieve stoornis;
  • 7 procent een stoornis in het gebruik van alcohol of drugs;
  • 3 procent had ADHD.

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft ooit een psychische aandoening gehad. Volgens het Trimbos-instituut hadden deze mensen niet alleen psychische klachten, maar voldeden zij ook aan de criteria voor een diagnose.

Bekijk ook: Charlotte wacht al 800 dagen op psychische zorg, protesteert bij ministerie

02:27
Charlotte Bouwman wacht al 804 dagen op zorg omdat ze sinds acht jaar suïcidaal is. Telkens belandt ze op wachtlijsten en daar is ze klaar mee.