Ga naar de inhoud
Eerder ingrijpen

Steden bereiden zich voor op wedstrijd Marokko na rellen zondag

Een brandende auto op het Mercatorplein in Amsterdam, na de winst van Marokko op België tijdens het WK voetbal. Beeld © ANP

Op veel plekken in het land komen Marokkaanse Nederlanders vandaag samen om het beslissende groepsduel van Marokko op het WK voetbal te kijken. Het Marokkaanse elftal kan zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de volgende ronde. De grote steden bereiden zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.

De politie in Amsterdam mag eerder dan anders ingrijpen op het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. De gemeente heeft die plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat agenten onrust in de kiem kunnen smoren.

De gemeente Den Haag kan de Schilderswijk eerder afsluiten voor verkeer om te voorkomen dat daar rellen ontstaan. Ook gaan buurtwachten en jeugdwerkers beter zichtbaar de straat op.

Rellen
Lees ook:
Rellen in Nederland na winst Marokko op België tijdens WK, ME ingezet

Afgelopen zondag waren er rellen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein in Amsterdam-West en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten.

Voetbalfeest slaat om in vandalisme: brandjes gesticht, auto's gesloopt

00:54
Zondag sloeg een voetbalfeest om in vandalisme: er werden brandjes gesticht, auto's gesloopt en met vuurwerk gegooid.

In de Schilderswijk in Den Haag gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond. De gemeenteraden van Rotterdam en Den Haag vergaderen vandaag over de rellen van zondag.

Bondscoach

De bondscoach van Marokko heeft de rellen veroordeeld en fans opgeroepen tot respect. Imam Abdeljalil Sayfaoui van een moskee in Utrecht heeft een vergelijkbare oproep aan de supporters gedaan.

Marokkaanse
Lees ook:
Marokkaanse bondscoach veroordeelt rellende fans, vraagt om respect 

Marokko won zondag van België, mede dankzij een doelpunt van de in Rotterdam geboren Zakaria Aboukhlal. In de selectie van Marokko zitten ook Hakim Ziyech uit Dronten, Noussair Mazraoui uit Leiderdorp en Sofyan Amrabat uit Huizen.

Tegen Canada

Marokko speelt donderdag tegen Canada, dat al uitgeschakeld is. De aftrap is om 16.00 uur Nederlandse tijd, wat betekent dat het laatste fluitsignaal tussen 17.45 en 18.00 uur is. De andere wedstrijd gaat tussen Kroatië en België. Bij winst of een gelijkspel is Marokko sowieso door, bij een nederlaag zijn de 'Leeuwen van de Atlas' afhankelijk van de andere uitslag.