Ga naar de inhoud
Prangende vragen

'Jeroen Rietbergen', 'Oekraïne', 'Wat is een klaphamer?' Dit googelden we in 2022

Wat was 2022 voor jaar? Kranten, nieuwssites en tv-programma's komen straks met allemaal jaaroverzichten, maar je kunt het ook aan Google vragen. Het bedrijf zocht uit: wat googelden we dit jaar veel meer dan eerdere jaren? Wat hield ons bezig? Het resultaat zie je hieronder. Eén van de prangende vragen dit jaar: 'Wat is salmonella?'

Google stuurde RTL Nieuws de trends van dit jaar in negen categorieën. Hieronder zie je ze allemaal. 

Maar eerst nog even dit: het gaat niet om de woorden die het vaakst in Google zijn getikt. De meestgezochte zoekterm zou het 'weer' kunnen zijn of de naam van een website. Sommige mensen typen bijvoorbeeld 'RTL Nieuws' of 'Facebook' in om naar onze website of die van Facebook te gaan. Daar gaat het hier dus niet over.

Oorlog in Oekraïne

We willen nu juist weten wat dit jaar opeens veel werd opgezocht. Wat waren de grootste stijgers? 

Het zal je niet verbazen dat 'Oekraïne' bovenaan de lijst 'Algemeen' staat. Onderstaande grafiek van de afgelopen vijf jaar zegt genoeg. Zie vooral ook de enorme piek aan het begin van de oorlog:

Grensoverschrijdend gedrag

Het tweede grote onderwerp dit jaar: vermeende seksueel grensoverschrijdend gedrag door onder andere Marc Overmars en Ali B. Het onderwerp komt in een paar lijsten terug.

In opspraak of overleden

Als artiest of BN'er wil je niet in de jaarlijstjes van Google terechtkomen. Wie hierin belandt, is óf overleden óf in opspraak geraakt - een paar uitzonderingen daargelaten. We hadden het al over Ali B., maar denk ook aan Lil Kleine of Glennis Grace.

Jeroen Rietbergen was geen grote BN'er maar is het inmiddels wel. Hij staat vooral hoog in de lijst omdat vorig jaar bijna niemand hem kende. Dit jaar googelde men hem massaal. Evenals S10, de zangeres die meedeed aan het Eurovisiesongfestival. Zij is een van de uitzonderingen op bovenstaande regel.

'Wat is een hermafrodiet?'

We stellen met z'n allen ook vaak vragen aan Google. Dit jaar vroegen opvallend veel mensen aan Google: 'Wat is een hermafrodiet?' en 'Wat is Pinksteren'?

Wat is salmonella?

Verder werden veel vragen gesteld over de regels rond corona: over de geldigheid van de QR-code bijvoorbeeld. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar begin dit jaar hield het ons enorm bezig. Nu gaat het natuurlijk veel over energie. Energieplafond, energietoeslag, elektrische kachel.

In april werd bekend dat honderden kinderen geïnfecteerd waren geraakt met salmonella na het eten van Kinder Surprise. Een van de redenen waarom veel mensen de vraag 'wat is salmonella?' intikten in Google.

Wat is een klaphamer?

Ook op het lijstje: wat is een klaphamer? Waarschijnlijk gegoogeld in verband met het dodelijke ongeluk in Haaksbergen. Google-woordvoerder Rachid Finge: "Nieuwsmedia veronderstellen een bepaald niveau van hun publiek, maar soms wil die toch net iets meer uitleg. Zoals wat een klaphamer nou eigenlijk is."

Jeffrey Dahmer

Verder was het volgens Google ook het jaar van de omstreden Netflix-serie Jeffrey Dahmer. Die staat zelfs in twee lijstjes. Ook de misdaaddocumentaire Tinder Swindler staat erin en het programma BOOS waarin meerdere beschuldigingen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice werden aangekaart.

Op tech-gebied hielden we ons bezig met een storing bij WhatsApp, de nieuwste iPhones, het voetbalspel FIFA23 en vermeldenswaardig: het online taalspelletje Wordle werd dit jaar populair.