Ga naar de inhoud
Te tam geworden

Met paintballgeweren op wolven schieten blijft verboden

Een wolf op de Veluwe. Beeld © ANP / Otto Jelsma

In Gelderland mag definitief niet met paintballgeweren op wolven geschoten worden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag bepaald. De provincie ontwikkelde het plan om wolven weer schuw te maken voor mensen, maar volgens de rechter is de maatregel onvoldoende onderbouwd.

De provincie en de directie van Het Nationale Park de Hoge Veluwe vonden dat de wolven in het natuurgebied te tam waren geworden. Als de dieren te veel gewend raken aan de nabijheid van mensen, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Door met paintballkogeltjes op de dieren te schieten, zouden ze volgens de provincie weer mensenschuw worden en op veilige afstand blijven.

Deels afsluiten park

Eerder doken beelden op van wolven die, volgens de provincie, gevaarlijk dicht bij mensen kwamen. Zo rende een wolf een stukje met een wielrenner mee en benaderde een andere wolf een gezin met jonge kinderen.

De Faunabescherming spande daarop een rechtszaak aan tegen Gelderland. Deze methode zou gevaarlijk zijn voor welpen, en ook zouden jonge dieren vanwege de verf op hun lichaam verstoten kunnen worden door de roedel. De dierenbeschermers vinden het gedeeltelijk afsluiten van het park en meer toezicht betere maatregelen.

Provincie
Lees ook:
Provincie teruggefloten: wolven met paintballgeweer beschieten mag voorlopig niet

"De rust in het gebied is verstoord door jagers, bezoekers en mensen die buiten de paden komen", zei advocaat Bondine Kloonstra vorige week tijdens de behandeling van de zaak. "De rol van de overheid is om de rust in het gebied te garanderen, zodat de jonge wolf kan opgroeien in zijn natuurlijke omgeving en leert te jagen."

Katapult, stenen en rubberen kogels

De provincie had meerdere alternatieven overwogen, zoals het gebruik van katapulten, het gooien van stenen en het schieten met rubberen kogels. Volgens de provincie is het schieten met verfballetjes het meest veilig en nauwkeurig. "Door te schieten op de bilpartij, waar de spieren zitten, zal de wolf geen letsel oplopen", volgens juristen van de provincie. "We denken dat het veilig kan bij een afstand van 15 tot 30 meter."

Het schieten met verfballetjes is met veel regels omgeven. De schutter mag zich niet in de bosjes verschuilen, omdat het voor de wolf duidelijk moet zijn dat hij door de mens is beschoten. Ook mag niet worden geschoten op een wegrennend dier. Verder moeten handhavers altijd als duo opereren, zodat de tweede handhaver het publiek op afstand kan houden en kan observeren hoe het dier reageert.

Bekijk ook: Zoete beelden: spelende wolvenwelpen in Drenthe

00:37
Er zijn voor het eerst beelden gedeeld van de wolvenwelpen die in een natuurgebied in het Drents-Friese Wold leven.