Ga naar de inhoud
Meldpunt Mores

Tientallen klachten over wangedrag mediawereld in paar dagen

Matthijs van Nieuwkerk Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Mores, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag 50 nieuwe meldingen gehad over misstanden in de mediawereld.

Dat meldt voorzitter Janke Dekker. Dit aantal is bijna gelijk aan het totaal aantal meldingen dat MORES in 2021 kreeg.

De organisatie heeft dit jaar tot nu toe in totaal 308 meldingen geregistreerd. Het gaat om meldingen bij zowel tv- als radioprogramma’s en betreft zowel de publieke omroep als commerciële zenders, geeft Dekker aan.

Angstcultuur mediawereld

De aankondiging van het grote NPO-onderzoek naar de angstcultuur in de mediawereld lijkt voor veel mensen een belangrijke trigger geweest, stelt Dekker. "Mensen hebben nu het gevoel dat er echt iets met hun verhalen gedaan kan worden", zegt ze.

Overigens deelt Mores de meldingen niet automatisch met de commissie die de NPO heeft gevraagd voor het onderzoek. "We vertellen de melders wat de mogelijke scenario’s zijn en een van die opties is het doorspelen van hun verhaal aan de commissie. Maar we geven mensen ruim de tijd daarover na te denken. Het is altijd hun eigen keuze wat er met hun melding gebeurt."

NPO-top
Lees ook
NPO-top gaf Matthijs van Nieuwkerk advies over verklaring

Herinnering herbeleefd

De voorzitter van Mores stelt dat opvallend veel meldingen die de afgelopen week ontvangen zijn na de aankondiging van het onderzoek, 'heel concreet zijn'. "Mensen die aankloppen, kunnen hun verhalen onderbouwen met feiten: artsen hebben een burn-out geconstateerd of hartkloppingen", zegt Dekker.

"Het gaat om mensen die door ervaringen binnen de mediawereld nog steeds slecht slapen of bepaalde herinneringen herbeleven."

BNNVARA
Lees ook
BNNVARA maakt excuses aan medewerkers van DWDD

Rust en ruimte

Dekker hoort van bedrijfsartsen uit het veld dat de affaire rond De Wereld Draait Door (DWDD) niet alleen binnen de mediasector een grote stroom aan verhalen over angstcultuur op de werkvloer heeft losgemaakt.

Zij stelt dat het belangrijk is dat melders nu de 'rust en ruimte krijgen' om hun verhalen te doen: "De aandacht voor De Wereld Draait Door en wat daar is gebeurd, heeft bij veel mensen veel losgemaakt."

NPO
Lees ook
NPO 'enorm geschrokken' van grensoverschrijdend gedrag bij DWDD