De Europese Unie komt deze week met maatregelen om de verpakkingsindustrie aan te pakken. Nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat verpakkingen duurzamer worden. Het doel is de hoeveelheid afval te verminderen.
Dat meldt nieuwszender Bloomberg, die een voorstel van de Europese Commissie heeft ingezien. Het geldt voor allerlei verpakkingsmaterialen, van koffiecups tot plastic flesjes. Het commissievoorstel wordt vanmiddag aan de lidstaten gepresenteerd.
Natuurlijke recycling
Landen en bedrijven in de EU zullen ervoor moeten zorgen dat verpakkingen die voor alledaagse producten worden gebruikt, gemakkelijker op natuurlijke wijze kunnen worden gerecycled of biologisch afbreekbaar worden.
De voorstellen zullen waarschijnlijk op verzet stuiten van de verpakkingsindustrie en hun klanten, die mogelijk meer moeten betalen om recyclingsystemen op te zetten of alternatieve materialen te vinden.

Volgens de Volkskrant staat er in het voorstel dat er een verbod moet komen op plastic flesjes met shampoo en bodylotion in hotels. Koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar worden. Ook moet het inpakken van online bestelde producten op een efficiëntere manier worden gedaan.
Reductie uitstoot
De voorstellen moeten ook zorgen voor reductie van de uitstoot. Doel van de strengere regels is onder andere om het verpakkingsafval tegen het einde van dit decennium met 5 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018.
Een reductie met 5 procent lijkt misschien weinig, maar de hoeveelheid afval en de bijbehorende uitstoot neemt toe nu e-commerce steeds vaker voorkomt en bedrijven blijven zoeken naar innovatieve manieren om hun producten te verkopen. De inspanning kan wereldwijd een domino-effect hebben, aangezien de EU de grootste interne markt is. Volgens Piotr Barczak, senior beleidsmedewerker circulaire economie en afval bij het Europees Milieubureau, is verpakkingsafval de snelst groeiende afvalstroom.
Bekijk ook - Tweedehandskleding (ver)kopen: hoe duurzaam is dat echt?
Inzetten op statiegeldsystemen
De nieuwe regels zouden gevolgen hebben voor industrieën variërend van voedselproductie tot consumentenelektronica en chemische productie. In de EU wordt ongeveer 40 procent van het plastic en de helft van het papier gebruikt voor verpakkingen. Het ontwerp maakt hergebruik of recycling vaak moeilijk. Bepaalde sectoren zoals de bierindustrie zullen volgens het plan hun verpakkingen meer op elkaar moeten afstemmen. Daardoor gaan flessen weer meer op elkaar lijken.
Verder moet meer ingezet worden op statiegeldsystemen. Het doel daarvan is een inzamelingspercentage van 90 procent. Als staten kunnen aantonen dat zij dat doel op een andere manier hebben bereikt, kunnen zij van de nieuwe maatregelen worden vrijgesteld.

"Een circulaire economie van verpakkingen zal helpen de economische ontwikkeling los te koppelen van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen", aldus de Europese Commissie in het ontwerp, dat nog kan worden herzien.
